Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Smittan fortsätter minska

Smittspridningen av Covid-19 fortsätter minska. Förra veckan konstaterades 25 fall i Örebro län. Från och med vecka 31 kommer man börja vaccinera folk födda 2005. Alltså sextonåringar.

25 fall vecka 28 är en rejäl minskning från vecka 27, då knappt 40 fall konstaterades. Man analyserade 1900 Covid-tester. Även det en minskning. Av dessa var ungefär 1.5 procent positiva. En nivå som legat fast i flera veckor.

Den förhållandevis låga smittspridningen har gjort att det lugnat ner sig på regionens sjukhus. En person vårdades för Covid-19 på intensivvårdsavdelning i måndags.

– Det är positivt att vi ser ytterligare en liten minskning i antalet fall. Även om vi har en gynnsam situation med låg smittspridning och få individer som behöver sjukhusvård är det viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som fortfarande gäller efter den 15 juli. Håll avstånd, undvik trängsel och stanna hemma och testa dig vid symtom, även om du är vaccinerad, säger Lisa Vennberg, bitr smittskyddsläkare i Region Örebro län i ett pressmeddelande.

Testa efter utlandsresa

Hon menar att det finns orosmoln.

Antalet covid-19-fall bland semesterresenärer från utlandet har ökat i Sverige de senaste veckorna. Folkhälsomyndigheten skärpte därför förra veckan rekommendationen för PCR-testning efter utlandsvistelse. Lisa Vennberg fortsätter:

– Många reser nu i semestertider och riskerar att ta med sig smitta hem från populära turistorter. Smittspridningen av covid-19 ökar just nu i vissa delar av världen och i flera länder i Europa och därför är det viktigt att vara försiktig, både på resmålet och efter hemkomst. Om du planerar en utlandsresa behöver du ta reda på vad som gäller efter hemkomst, eftersom rekommendationerna ser olika ut beroende på var du har rest.

Vaccinationstäckningen börjar nu vara god. Åtminstone om man ser till åldersgrupperna över 40 år. Där är 85 procent vaccinerade med två doser. Regionen erbjuder nu både bokade tider och drop in-tider för att att öka andelen vaccinerade även i lägre åldrar. Från vecka 31 kommer man alltså börja vaccinera 16-åringar.

Detta är fortfarande rekommendatioerna för att minska risken för smittspridning.

  • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
  • Umgås smittsäkert med andra, helst utomhus.
  • Stanna hemma, även om du bara känner dig lite sjuk.
  • Följ rekommendationer vid inresa till Sverige. Var vaksam på symtom.
  • Testa dig och stanna hemma, även vid milda symtom.
  • Arbeta hemifrån om det finns möjlighet.
  • Vaccination: skydda dig själv och andra.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-21 7:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.