Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Ökad smittspridning förutspås i höst

Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka i Örebro län. Under vecka 33 testades cirka 190 personer positivt för covid-19. Det kan jämföras med cirka 160 fall veckan innan.

- Att fortsätta följa de grundläggande råden är viktigt för att bromsa den ökade smittspridning vi nu ser. Vi kan träffa våra nära vänner, men stanna hemma från arbete och sociala aktiviteter vid symtom och då testa sig. Det gäller även fullvaccinerade, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län via ett pressutskick som fortsätter.

Tror på ökning i höst

Folkhälsomyndigheten har nyligen publicerat uppdaterade scenarier som pekar på fortsatt ökad smittspridning i höst. Orsakerna är högre smittsamhet hos deltavarianten samt ökade kontakter mellan människor. 

Det finns även en ökad risk för utbrott i ovaccinerade grupper.

- Helt centralt är verkligen att alla som har möjlighet vaccinerar sig. Särskilt angeläget är det för alla som arbetar inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt inom skola. En hög vaccinationstäckningsgrad i hela befolkningen är en förutsättning för att kunna återgå till ett normalläge, säger Gunlög Rasmussen.

Lägger stora resurser på smittspårning

Regionen fortsätter att lägga stora resurser på smittspårning och även rutiner kring lättillgänglig provtagning som del i smittspårning, framför allt vid fall i skolmiljö där många ovaccinerade samlas.

- Om en hel klass behöver testas finns det möjlighet att dela ut provtagnings-kit i skolan, men det är fortfarande vårdnadshavare/elev som ansvarar för testningen hemma och att lämna in provet. För detta krävs e-legitimation och därför uppmanar vi alla föräldrar och barn över 12 år att skaffa det, säger Gunlög Rasmussen.

Antalet provtagningar ökade från 3 100 vecka 32 till 3 800 förra veckan. Andelen positiva fall av covid-19 ligger kvar på cirka 5 procent.

Fyra patienter med covid-19 vårdas på sjukhus i regionen, varav två på intensivvårdsavdelning. Råden är välkända vid de här laget. Det handlar om att: 

  • Håll avstånd till andra, både inomhus och utomhus.
  • Umgås smittsäkert med andra, helst utomhus.
  • Stanna hemma, även om du bara känner dig lite sjuk.
  • Följ rekommendationer vid inresa till Sverige. Var vaksam på symtom.
  • Testa dig och stanna hemma, även vid milda symtom.
  • Arbeta hemifrån om det finns möjlighet.
  • Vaccination: skydda dig själv och andra.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
 
 
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-24 16:47
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.