Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Bokning av antikroppstestning upphör

Från och med den 1 april kommer möjligheten för allmänheten att boka en tid för antikroppstestning att upphöra, det meddelar Region Örebro län i ett pressmeddelande som utgick under fredagseftermiddagen, 26 mars.

Man har tidigare kunnat boka en tid för antikroppstestning för covid-19 via 1177.se, men ett beslut att sluta erbjuda testningen har fattats efter det att Folkhälsomyndigheten inte längre anser det vara motiverat med storskalig testning av antikroppar. Regeringen har även dragit tillbaka den finansiering som tidigare funnits.

– Idag finns det en god kapacitet för PCR-provtagning, det vill säga provtagning som visar på om det finns en pågående infektion i kroppen. Det gör att värdet av antikroppstestning för att ställa diagnos i efterhand har minskat. Under 2021 kommer också fler att vaccinera sig och vi vet att de flesta bildar antikroppar efter genomgången sjukdom eller vaccination, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Fortsätter i uppföljningssyfte

Möjligheten till antikroppstestning för allmänheten har erbjudits sedan juli 2020, mot en avgift på 200 kronor. Fram till och med denna vecka har knappt 45 000 antikroppstester gjorts.

Regionen meddelar att man kommer göra antikroppstestningen för covid-19 även efter den 1 april, men dessa tester kommer att utföras i samband med uppföljnings- och forskningssyfte, eller om det finns medicinska skäl hos en patient. En läkare kommer då att ordinera provet. (SW)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-26 14:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.