Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Säden växer trots både
översvämning och torka

Vete som är på väg att bli moget för skörd. Foto: Henrik ÖstenssonVete som är på väg att bli moget för skörd. Foto: Henrik Östensson

– Vi hade en ovanligt kall och blöt vår. Det försenade både höstgrödorna och skapade problem i vårsådden. Därför tror jag det kommer dröja ett tag innan skörden kommer i gång på allvar. Någon vecka in i augusti tror jag det dröjer innan vi kör för fullt, även om en del redan börjat tröska tidigt höstkorn, säger Per Willén, spannmålsodlare i Askersund och ordförande för LRF i Örebro län.

Det har på många sätt varit en utmanade säsong för Sydnärkes spannmålsodlare.

– Största problemet i våras var kylan. Det hämmade höstgrödorna, det som såddes i höstas och vårbruket. Sedan blev det rejält blött. Det var i princip helt stopp i vårbruket från Valborg till den 20 maj, vilket är ovanligt. Sedan blev det ett fönster med bra väder, när många passade på att så.

Sedan kom det extrema regnvädret den 26 maj, med bortåt 80 millimeter regn på några timmar i Sydnärke.

– När sådant händer direkt efter sådden bildas en skorpa på jorden som gör att det man sått får svårt att gro och komma upp ur jorden. Det finns också en stor risk att utsädet helt enkelt dränks. På många håll blev det ju regelrätta översvämningar, med djupt vatten.

Är det inte rätt ovanligt med så kallt och blött väder i maj?

– Jo, det skulle jag säga. Det kan regna, men brukar inte vara så långa perioder av kyla och regn. Ofta är maj torr numera.


Per Willén. Spannmålsodlare och ordförande för LRF i länet. Foto: Henrik Östensson Per Willén. Spannmålsodlare och ordförande för LRF i länet. Foto: Henrik Östensson
Växer trots översvämningen

Men per menar att det trots det ser relativt bra ut på många håll.

– Ja. Det är alltid några odlare som råkar värre ut. Men generellt ser det nog ut som många grödor kommer ge en bra skörd. Speciellt höstgrödor, både höstvete och höstoljeväxter, raps, ser riktig fina ut på många håll.

– Jag har själv områden med havre som blev översvämmade. Jag trodde jag skulle få så om. Men när det gick fram emot mitten på juni innan det var möjligt ansåg jag det försent. Men märkligt nog växer det havre där ändå. Det blir ingen rekordskörd, men något blir det, fortsätter Per.
Sedan har det ju istället varit mycket varmt och torrt. Har det påverkat spannmålen?

Inte som 2018

– Det har det nog. Speciellt för odlare som har grusbackar, torra höglänta marker. Men eftersom det fanns fukt i marken har torkan skapat relativt lite problem så här långt. De flesta som odlar gräs till sina djur har fått både en bra första skörd och andraskörd redan. Så det är absolut inte samma krisscenario som 2018.

Det är numera så att vallskörden. Alltså gräs som skördas som djurfoder, skördas flera gånger om året. Två-tre skördar är norrmalt. När Per pratar om höstgrödor menar han alltså grödor som sås på hösten, efter skörden. Något som blivit allt vanligare. Sedan flera år dominerar höstgrödor för flertalet spannmålsodlare i Sydnärke.

– Så är det. Arealen som sås på hösten ökar. Vi har haft flera höstar med bra och torrt väder. Höstgrödorna ger ofta mer kvar i plånboken i sluttampen. Nya sorter och milda vintrar gör att grödorna övervintrar bra. Då, är de väl etablerade och kan skjuta fart snabbt när våren och värmen äntligen kommer. Höstgrödorna tål också torrt eller blött väder bättre på våren, just för att de redan är väl etablerade.

Sammanfattningsvis då. Hur skulle du tippa att årets spannmålsskörd blir?

– Jag tror det blir bra, eller helt okej med tanke på omständigheterna, men ingen rekordskörd. men som sagt. För vissa spannmålsodlare har vädret inneburit större problem. Det handlar lite om tur och timing tyvärr. Det är spannmålsodlarens verklighet.

Det som tröskas allra först är gräsfrö. Där är skörden redan igång. Sedan följer höstkorn och oljeväxter sådda på hösten, raps. Sedan vete sått på hösten. Vårgrödorna börjar man normalt inte tröska förrän i mitten, slutet av augusti. Att mycket grödor sås på hösten är så att säga självförökande. Grödorna skördas också tidigare och ger då mer tid att så innan höstregn och kyla kommer.

Samma ämne:

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-22 15:18
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.