Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
02 June 2023
Tipsa: 073-629 83 19

Sköldskörtelsjuka drabbar allt fler kvinnor


Hypotyreos är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna. Den påverkar sköldkörteln som tillverkar hormoner som i sin tur kontrollerar kroppens ämnesomsättning. Brist på sköldkörtelhormon leder till att ämnesomsättningen blir för låg. Behandling sker främst med  läkemedlet levotyroxin. Foto: Steve Buissinne (CC)Hypotyreos är en av de vanligaste kroniska sjukdomarna. Den påverkar sköldkörteln som tillverkar hormoner som i sin tur kontrollerar kroppens ämnesomsättning. Brist på sköldkörtelhormon leder till att ämnesomsättningen blir för låg. Behandling sker främst med läkemedlet levotyroxin. Foto: Steve Buissinne (CC)

Socialstyrelsen och Sköldkörtelförbundet presenterar färsk läkemedelsstatistik som påvisar att var tionde kvinna över 20 år behandlades för underfunktion i sköldkörteln 2019.

Den största ökningen gick att finna bland yngre kvinnor i åldrarna 20-39 år, där antalet fördubblades under perioden 2006-2013, rapporterar Sköldkörtelförbundet i ett pressmeddelande.

– Siffrorna pekar på ett stort behov av forskning om varför sköldkörtelsjukdomar ökar så dramatiskt, inte minst hos unga kvinnor. Denna folksjukdom som drabbar var tionde kvinna i Sverige måste prioriteras högre, kommenterar Anna Bergkvist, ordförande för Sköldkörtelförbundet, i pressmeddelandet.

Fördubblad förekomst

I Örebro län behandlades 6,4 procent av kvinnorna i Örebro län för hypotyreos under år 2019. Ute i landet var siffran var 7,6 procent. Förekomsten har fördubblats från 2,3 procent år 2006 till 4,5 procent år 2019. Det innebär en ökning med 91 procent under 14 år. I Örebro län var ökningen under samma period något lägre med sina 84 procent.

Redan år 2018 slog Socialstyrelsen fast att det behövs ett kunskapsstöd till regionerna för att kunna möta den stora ökningen av patienter och samtidigt minska de stora variationerna i hur patienterna behandlas.

Dags införa kvalitetsregister

Något nationellt kvalitetsregister för sköldkörtelsjukdomar finns inte heller i Sverige, där uppföljning av behandling, livskvalitet, långtidseffekter och samjuklighet dokumenteras.

– Trots behandling mår många personer med sköldkörtelsjukdom dåligt. För att fler ska må bra bör regionerna införa vårdprogram och kvalitetsregister som ökar kunskapen om hur vården fungerar och kan förbättras, avslutar Anna Bergkvist pressmeddelandet.

HÄR kan du läsa mer om sköldkörtelsjukdom och hypotyreos. (SW)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-07-13 11:46
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Trädgårdsgatan 9B, 692 31 Kumla