13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Sex av tio har inte kontanter på sig

61 procent har sällan eller aldrig kontanter med sig. Bland personer i åldern 18–34 år handlar det om 74 procent. Det visar en ny Sifoundersökning beställd av Bankomat.

Bland äldre i åldern 56–79 år är det 48 procent som sällan eller aldrig har kontanter med sig visar den nya undersökningen från SIFO.

Riksbanken föreslås större ansvar

- Det är viktigt för samhället att kontanter finns kvar, inte minst för de äldres skull. Men när efterfrågan på kontanter minskar och hanteringen blir en förlustaffär för privata aktörer så staten gå in och finansiera den samhällsviktiga kontanthanteringen, säger Johan Nilsson, som är kund och marknadschef hos Bankomat AB, i ett pressutskick.

Hösten 2019 antog riksdagen en ny lag som innebär att sex stora banker ska se till att svenskarna inte har för långt från sin bostad till närmaste ställe att ta ut kontanter. Just nu bereds ett förslag till ny riksbankslag på Regeringskansliet, där Riksbanken föreslås få ett större ansvar för kontanthanteringen.

– Min förhoppning är att Riksbanken nu får ett finansiellt ansvar för hela kontantkedjan. Det kan handla om allt från att finansiera lagerhållning och transport av kontanter till att göra det mer ekonomiskt attraktivt för handlare att ta emot kontanter, säger Johan Nilsson.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-07 12:27
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.