Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

SD vill att regionen ska sälja Kävesta folkhögskola

SD vill att regionen säljer Kävesta folkhögskolaSD vill att regionen säljer Kävesta folkhögskola

I sitt förslag till budget för region Örebro län vill Sverigedemokraterna att regionen ska sluta driva Kävesta Folkhögskola. Finansieringen till folkhögskolan borde enligt Sverigedemokraterna dras in och huvudmannaskapet överlåtas på någon annan.

Kävesta folkhögskola utanför Sköllersta i Hallsbergs kommun är en av regionens två folkhögskolor, Kävesta och Fellingsbro.

Skälet för att göra sig av med Folkhögskolan, menar man, är att pengarna behövs till annat och att skolan sysslar med saker som inte har egentlig koppling till hälso- och sjukvård. Skolan har ju i dag utbildningar i dans, musik, form och konst samt en allmän linje. SD vill även avyttra huvudmannaskapet för Fellingsbro folkhögskola till annan huvudman. Där kan man dock tänka sig fortsatt finansiering från regionen, eftersom den skolan ägnar sig åt utbildningar som är mer kopplade till hälso- och sjukvård.

Ett annat argument från SD:s sida för att regionen borde sluta finansiera folkhögskolan i Kävesta och överlåta huvudmannaskapet är att det i allmänhet är olika folkrörelser som driver folkhögskolor. Att regioner driver folkhögskolor är dock relativt vanligt. Av landets ungefär 155 folkhögskolor drivs 44 av regioner

“Ideell förening kan driva”

– Vi är inte för nedläggning utan att just söka ny huvudman. Vi har inga förslag på vem som skulle ta över, men folkhögskolor drivs ju på olika sätt i Sverige. Även en ideell förening kan vara huvudman för en folkhögskola. Allmän kurs finns på fler folkhögskolor än Kävesta. Man kan även läsa in allmän kurs på komvux eller på distans och det är ju egentligen ett kommunalt ansvar, säger Elin Jensen, SD.

Hon preciserar alltså inte vem eller vilka organisationer man ser som potentiella huvudmän för Kävesta Folkhögskola, eller hur en annan huvudman skulle kunna finansiera skolan. På nationell nivå vill SD kraftigt minska stödet till folkhögskolor.

Gamla anor

Kävesta utbildar ungefär 165 elever per år. Flest elever går den allmänna linjen, där man läser in gymnasiekompetens. Det arbetar 45 personer på Kävesta folkhögskola. Det är en av landets äldsta folkhögskolor. Den grundades 1873. Redan då var det som då hette Örebro läns landsting en av huvudmännen. Från början var det frågan om lantbruksutbildning och hushållsutbildning.

SD vill också att regionen ska sluta äga och finansiera Örebro flygplats. Partiet anser att regionen borde kräva av staten att man tar över huvudmannaskapet för flygplatsen. Man menar att regionen i praktiken finansierar överetablering av flygplatser med skattemedel.

“Borde vara statens ansvar”

– Vi vill inte lägga ner flygplatsen, däremot anser vi att staten inte ska plocka russinen ur kakan som man gjort när man bara tagit ansvar för de mest trafikerade och lönsamma flygplatserna. Övriga har hamnat på regioner och kommuners skattebetalare att finansiera. Det tycker vi är fel. Det borde vara statens ansvar att man har en fungerande flyginfrastruktur i hela landet.

Ett halverat partistöd ingår också i Sverigedemokraternas sparprogram. Rätt till fri tolk vid besök i hälso - och sjukvården vill man också spara på. Partiet anser inte att rätten till tolk ska finansieras med partistöd. Man vill börja med att begränsa rätten till fri tolk till fyra år.

Man vill satsa mer pengar bland annat på att stärka vårdcentralerna och en lönesatsning på 60 miljoner. En extra semestervecka till personal som jobbat med Covidvården är en annan satsning i SD:s budget

Man vill också se en äldresatsning och mer pengar till kollektivtrafiken, bussarna, som partiet anser försummats.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-01 8:19
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.