Gå till innehåll
Sydnärke / Teater
En kvinna i en röd kostym med fjädrar.

En av de figurer som ingår i föreställningen som kommer till biblioteken i Sydnärke under sportlovet.

Sagostund för barn med dragshowartister

Publicerad: 6 February 2024 11:49

“Bland drakar och dragqueens” är Nordens största drag-show-teater-sällskap som skriver böcker och framför sagostunder för barn. De turnerar just nu landet runt och under vecka 8 besöker de biblioteken i Askersund, Hallsberg, Kumla och Lekeberg.

I ett gemensamt pressmeddelande från Askersunds, Hallsbergs, Hällefors, Karlskoga, Kumla, Lekebergs, Lindesberg och Nora bibliotek skrivs detta:

“Bland drakar & dragqueens framför färgsprakande sagostunder med sin egenskrivna sagobok. Läsandet minskar bland barn och unga idag och samtidigt ökar mobbning och utanförskap. Författaren och regissören Petter Wallenberg har därför grundat det prisbelönta teatersällskapet Bland drakar och dragqueens som hade premiär 2017 på Stockholms stadsbibliotek. Artisterna Inga tvivel, Tant Henrik och Björta är professionella skådespelare från Sveriges största teaterscener som Kungliga Operan och Stadsteatern. De är även utbildade och yrkesverksamma lärare och pedagoger.”

Vidare står att läsa:

“Sällskapet var först i Sverige med idén med sagostunder för barn framförda av dragshowartister. Med 150 föreställningar om året har de blivit Nordens största dragshow-teatersällskap för barn, unga och vuxna. Varje sagostund är en färgsprakande konfettibomb där dragshowens glamour möter sagornas värld. Det blir ett unikt möte som lockar till läsande och visar att alla människor får vara som de vill. Med teatersällskapets egenskrivna, lekfulla nytolkningar av klassiska sagor blandas glitter, glädje, spänning och humor, men också allvar och eftertanke om vikten av att vara snälla mot varandra”. 

Den observante ser att i Sydnärke saknas Laxå bibliotek. 

-Jo, vi fick frågan och det var uppe till diskussion. Men vi var mellan två chefer just då och ville att det skulle vara ordentligt förankrat som ett chefsbeslut, därför fick vi hoppa över denna gång, säger Eva Palmdal, biblioteksföreståndare i Laxå till Sydnärkenytt.

Biblioteken arrangerar med stöd av Biblioteksutveckling Region Örebro län sagostunder med Björta från Bland drakar och dragqueens under sportlovet vecka 8. 

Tisdag 20/2 

Hallsbergs bibliotek klockan 10.00

Kumla bibliotek klockan 15.00 

Onsdag 21/2 

Askersunds bibliotek klockan 10.00 

Lekebergs bibliotek klockan 14.00

Annons

Nyheter