Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 June 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Så vill V och MP fördela regionens pengar

Miljöpartiet Region Örebro län satsar, i sin oppositionsbudget, 80 nya miljoner på att stärka barn- och ungdomspsykiatrin och primärvårdens arbete med psykisk ohälsa. Även Vänsterpartiet vill satsa på psykiatrin i vad de kallar en jänställd klassbudget.

Med den resursförstärkningen kommer vårdcentralerna att kunna inrätta psykosociala team och köerna till BUP kan kortas, menar Miljöpartisterna

– Sedan många år tillbaka har nästan hälften av patienterna på vårdcentralerna problem med psykisk ohälsa men primärvården är inte riggad för det, säger regionråd Mats Gunnarsson MP.

– För att kunna uppnå en god och jämlik sjukvård måste invånare med psykisk ohälsa få samma vård som exempelvis patienter med diabetes eller fetma, fortsätter Gunnarsson.

Miljöpartiet oroar sig också för att kollektivtrafiken de senaste åren har minskat i länet. Linjer på landsbygden har dragits in och andra har glesats ur i turlistan.

– Många invånare är besvikna på utvecklingen och känner sig begränsade och hänvisade till att ta bil. Även en person som bor på landsbygden ska kunna pendla med bussen till jobbet eller till fritidsaktiviteter, säger Mats Gunnarsson. Därför förstärker vi kollektivtrafiken med 66 miljoner vilket ska kunna täcka upp för flera av majoritetens misstag denna mandatperiod.

Mer pengar till psykiatri

Även vänsterpartiet vill satsa på psykiatri och busstrafik.

– I vårt budgetförslag tar vi sikte på att göra Örebro län till ett solidariskt län igen. Varje del i förslaget har som målsättning att minska klyftorna i samhället och den största och viktigaste verksamheten är hälso- och sjukvården, säger Vänsterpartiets oppositionsregionråd Jihad Menhem.

Partiet vill satsa145 extra miljoner kronor på hälso- och sjukvården, barn- och ungdomspsykiatrin, primärvården, missbruksvården, geriatrisk kompetensutveckling och på gratis TBE-vaccin för barn upp till 19 år. Dessutom vill vi avskaffa de orättvisa avgifterna på hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning och inrätta en särskild mottagning som vänder sig till kvinnor som utsätts för sexuellt våld och personer med sexuellt självskadebeteende.

Vänsterpartiet vill också se mer resurser för återöppning av primärjouren nattetid vid Lindesbergs lasarett samt till förlossningsmottagningen i Karlskoga för att den ska fortsätta drivas i egen regi och återöppnas snarast

Vänsterpartiet vill även lägga45 extra miljoner kronor på avgiftsfri kollektivtrafik för pensionärer under lågtrafik i hela regionen, på låga taxor inom kollektivtrafiken och på anropsstyrd närtrafik i länets alla kommuner.

Utöver detta avsätter Vänsterpartiet 100 extra miljoner kronor för att minska regionens vårdskuld som uppstått på grund av Coronapandemin, vi gör detta för att underlätta för vården att arbeta bort den uppkomna vårdskulden utan att bränna ut sin personal, säger Jihad Menhem i ett pressmeddelande.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-06-01 14:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.