05 December 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Så påverkas krögarna av alkoholrestriktioner

Emma Westman på Verket i Askersund menar att restriktionerna kommer slå hårt. Foto: Anders BjörkEmma Westman på Verket i Askersund menar att restriktionerna kommer slå hårt. Foto: Anders Björk

Igår föreslog regeringen ytterligare restriktioner för att stävja Covid – 19. Det kommer troligen bli förbjudet att servera alkohol efter klockan 22 på krogar, barer och klubbar. Stängning klockan 22.30. Vi frågade några krögare i Sydnärke hur det påverkar deras verksamhet.

– Det kommer kanske inte ge några jättestora direkta konsekvenser. De sällskap som efterfrågar kvällsöppen bar och vill ha alkoholservering sent har vi i alla fall inte just nu, säger Jörgen Jacobsson på Hotell Norra Vättern.

– De flesta gäster vi har just nu har känner nog ofta att de druckit färdigt vid 22.

Hotellet hade en tuff vår. När Coronapandemin slog till i våras var det först nattsvart.

– Sedan vände det rejält uppåt 2-3 juli. Sedan dess har vi haft fullbokat på helgerna. Vi invigde ju en padelhall. Den har bidragit. Folk har bokat paket, där padel ingår.

För två veckor sedan vände det dock igen.

– Tyvärr har folk börjat avboka igen. Tyvärr är det lite det restriktionerna gör med vår bransch. Det påverkar helt enkelt folks vilja att gå ut och äta, boka ett hotellrum.

Han menar att myndigheterna målar med för bred pensel.

– Ja, man vill åt klubblivet i städer, studenter som träffas och festar, vilket jag förstår, där sprids smittan. Men vår restaurang utgör inte ett problem. Här sitter folk avskiljda utan trängsel. Men restriktionerna drar alla över en kam, avslutar Jörgen.

Liten påverkan

På Hotell Stinsen i Hallsberg säger Annica Karlsson så här:

– Det här får ingen eller mycket begränsad påverkan här. Ända sedan i våras har vi haft korttidspermiterad personal och stängt redan klockan 22, även i vår pub. Vad vi förstått innebär de föreslagna reglerna att vi får servera alkohol via rumsservice och de minibarer som finns på rummet. Det gör att i alla fall våra hotellgäster kan ett glas vin eller en öl efter 22.

”Överlåter ansvaret på oss”

Emma Lind/Emma Westman har Verket i Askersund, med restaurang och bowling:

– Vi är rädda att det påverkar oss negativt eftersom inkomsten från alkoholförsäljningen är den som gör att vi går runt. Vi följer alla restriktioner, vi släpper inte in mer folk än vad vi klarar av, alla måste sitta ner och hålla avstånd. Så vi förstår inte varför vår bransch blir straffad? Hemmafesterna där man inte håller avstånd kommer ju att öka ännu mer nu. Andra områden där människor träffas som gym, skolmatsal, butiker och liknande där finns inget tvång att ägaren ska se till att människorna håller avstånd.

På restaurang Simone Kumla kommenterar man saken så här:

– Myndigheterna slänger över ansvaret på oss. Är det så illa skulle kanske någon form av lockdown en liten stund skulle vara på sin plats så personalen kanske har kvar sitt jobb. Men då måste de stå för notan, nu blir det vi som får göra det.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-12 12:12
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.