Så här många lever ensamma i Sydnärke
Singelhushåll blir allt vanligare i Sverige. Inom Sydnärkes område bor flest personer ensamma inom Laxå kommun, medan det i Lekebergs kommun finns lägst andel ensamboende.
Fler svenska bor ensamma nu än för tio år sedan meddelar nyhetsbyrån Newsworthy. I december förra året var det 19,4 procent av befolkningen som levde i singelhushåll. Det innebar en ökning på 1,6 procent sedan tidigare mätning 2013.
I Laxå kommun syns störst ökning av ensamhushåll
Laxå kommun har haft störst ökning de senaste åren med 3 procent och i december 2023 fanns det 23,4 singelhushåll. Siffrorna är framtagna av SCB som delar in kommunerna i mindre områden. Laxå kommun är indelad i fyra olika områden som skiljer sig mellan varandra i antal ensamboende. I området Laxå norra var hela 30,1 procent av befolkningen ensamstående utan barn, medan siffran landade på 18,5 procent i södra delen av kommunen.
Skillnad mellan lägenhets- och villaområden
Andelen som bor i ensamhushåll är generellt högre i områden med stor andel hyres- och bostadsrätter och lägre i områden där en stor del av befolkningen bor i småhus. Laxå kommun tillhör den tredjedel av Sveriges kommuner där högst andel personer bor ensamma.
Askersund ligger även de högt när det gäller antal singelhushåll inom Sydnärke. 2023 var det 2378 ensamboende personer inom kommunen, vilket motsvarar 20,7 procent av antalet kommuninvånare. Även här skiljer det sig mellan olika områden, flest ensamboende hittar man inom Askersund stad med 26,3 procent medan det på landsbygden i det som benämns som omland väster endast är 14,6 singelhushåll. I Askersunds kommun kan man se en ökning på 1,5 procent under de senaste tio åren.
Med en ökning på 1,2 procent landade Hallsbergs kommun på 18,4 procent enligt SCBs siffror från 2023. Här är det området Sköllersta-Kalsa-Sörby som har lägst andel singelhushåll med 13,5 procent och i Hallsbergs östra-Norrby-Samsala landade siffran på 24,6 procent.
Utvecklingen går åt samma håll i områdes alla kommuner, och så även i Kumla kommun där antalet ensamboende ökat med 629 personer de senaste 10 åren. Det innebär en ökning på 1,7 procent och sammanlagt var det 2023 17,1 procent kommuninvånare som levde i singelhushåll. Här är det Oppegård-Skogtorp-Smedstorp som har lägst andelar ensamboende med endast 6,7 procent. 27,4 procent av befolkningen som bor central i Kumla och Fylsta-Via bor ensamma.
Män och kvinnor bor ensamma av olika orsaker
Inom Lekebergs kommun finns lägst andel ensamboende i Örebro län med 15,5 procent. Kommunen är den enda inom länet där antal ensamboende inte ökat med över en procentenhet. På nyårsafton 2023 bodde 1333 personer i singelhushåll och sedan 2013 har andelen endast ökat med 0,6 procent.
Det är oftast äldre som bor ensamma och enligt SCB så bor äldre män och kvinnor ensamma av olika orsaker. Den typiskt ensamstående mannen mellan 60 och 69 år är ogift, medan den typiska ensamstående kvinnan i samma ålder är frånskild.
Generellt är andelen som bor ensamma högre bland kvinnor än bland män från 60-årsåldern och uppåt, medan männen i högre grad bor i singelhushåll i de yngre åldersgrupperna. Det är också i de lägre åldersgrupperna som andelen som bor ensamma har ökat mest jämfört med för tio år sedan. Allra störst är ökningen i gruppen 20–29 år, och där är ökningen störst bland kvinnorna. Även 30–39-åringarna bor i högre utsträckning ensamma.
Ökningen har inte skett i alla grupper, bland till exempel kvinnor 40–49 år och män 50–59 år är andelen som bor i singelhushåll oförändrad jämfört med för tio år sedan. Och i några grupper har andelen som bor ensamma minskat, allra störst är minskningen bland kvinnor mellan 80 och 89 år.
Statistiken visar inte att befolkningen är ensam
Att bo ensam betyder förstås inte att man är ensam. Statistiken över andelen som bor i ensamhushåll beskriver bara hur människor bor, inte hur deras sociala liv ser ut. Däremot konstaterar Folkhälsomyndigheten i sin kartläggning av ensamhet, som kom tidigare i år, att de som lever i ensamhushåll i högre grad upplever besvär med ensamhet. Enligt kartläggningen är ensamhet också vanligare bland till exempel sjukskrivna, arbetslösa och personer med funktionsnedsättning. Detta enligt nyhetsbyrån Newsworthy.