Gå till innehåll
Sydnärke
Människor som bär vita västar arbetar vid bord med dokument och pärmar i ett rum med tegelväggar och konstverk. En kvinna i förgrunden skriver.

Rösträkning i Sköllersta, i förgrunden Martina Löfholm. Bilden är från senaste riksdagsvalet. Men förfarandet är ungefär det samma i EU-valet. Foto: Henrik Östensson

Så fungerar EU-valet – inga
toppkandidater från Sydnärke

Publicerad: 7 June 2024 16:42

I EU-valet räknas hela Sverige som en enda valkrets. Precis som när vi röstar till riksdagsvalet är det en fyraprocents-spärr som gäller. Ofta skiljer sig valresultatet i EU-valet en del från det till riksdagen.

Det har ju exempelvis hänt att partier som inte fått några mandat i riksdagsvalet fått flera i EU-valet. Ett sådant exempel var Junilistan, som satt i parlamentet under en mandatperiod.

EU-parlamentet har 705 ledamöter. Det låter mycket, men det är ju många länder som representeras. Beakta att Sverige har 349 riksdagsledamöter, bara för ett land.

Helt rättvist är inte EU-valet kanske inte mot våra unga. I vissa länder, exempelvis Belgien, får nämligen 16-åringar rösta i EU-valet. Det är val till EU-parlamentet vart femte år.

Eftersom landet är en enda valkrets har varje parti bara en lista, för hela landet. Det är personval, det går teoretiskt att kryssa sig förbi toppkandidaterna, men eftersom listan gäller hela landet krävs tiotusentals personkryss för att peta ner toppkandidater. Men det har hänt.

21 mandat

Sverige har i dag 21 mandat i EU-parlamentet. I förra valet, som hölls i maj 2019, fick Socialdemokraterna 5 mandat, Moderaterna 4 mandat, Miljöpartiet 3 mandat, Centerpartiet 2 mandat, Vänsterpartiet 1 mandat och Liberalerna 1 mandat. Med KD och SD är det lite speciellt. Sverigedemokraterna fick tre mandat i EU-valet 2019. I dag har man bara två parlamentariker, medan Peter Lundgren har lämnat SD och sitter som politisk vilde. Det samma gäller Sara Skyttedal, som valdes in för Kristdemokraterna, men nu är politisk vilde. Därmed har Kristdemokraterna, trots att de vann två mandat i valet, bara en parlamentariker.

Sverige fick ett mandat till – tacka engelsmännen

Sverige fick faktiskt ett mandat extra, det 21:a, efter förra EU-valet. Det berodde på att man inte valde att minska ner antalet ledamöter i parlamentet när Storbritannien lämnade EU. Mandaten fördelades i stället ut till länder utefter ett i förväg beslutat system. Vårt mandat tillföll en miljöpartist. Helt enkelt för att partiet enligt valresultatet 2019 stod precis på gränsen för att få ett mandat till.

Kandidaterna från Örebro län

Någon EU-parlamentariker från Sydnärke har vi inte. Men flera som kandiderar. Alla partier har dock inte kandidater från Sydnärke, eller ens länet. Det här är EU-kandidaterna från Örebro län. Vi listar de partier som har mandat i dag.

Josefine Krantz, 34 år, Kumla, Koordinator. Plats 11 på Socialdemokraternas lista

Ronnie Erhard, 32 år, Karlskoga. Plats 13 på Moderaternas lista.

Patrik Nyström, 51 år, Karlskoga, Servicetekniker. Plats 29 på Sverigedemokraternas lista

Adam Arnesson, 33 år, Lekeberg, Ekobonde. Plats 14 på Miljöpartiets lista

Helena Vilhelmsson, 59 år, Nora, Riksdagsledamot. Plats 15 på Centerpartiets lista

Angelica Karlsson, 30 år, Örebro, Jurist. Plats 24 på Kristdemokraternas lista.

Lukas Forsberg Bernevång, 25 år, Örebro, Jurist. Plats 31 på Kristdemokraternas lista

Katja Ollila, Lärare, Hällefors. Plats 17 på Vänsterpartiets lista

Peter Pedersen, 70 år, Degerfors, Pensionär. Plats 29 på Vänsterpartiets lista

Elin Nilsson, 41 år, Lekeberg, Riksdagsledamot. Plats 21 på Liberalernas lista

Willhelm Sundman, 31 år, Örebro, Statsvetare. Plats 33 på Liberalernas lista

Karolina Wallström, 56 år, Örebro, Kommunalråd. Plats 43 på Liberalernas lista.

Inte någon av dessa kandidaterna står på en rimligt valbar plats. Men, precis som till riksdagsvalet, kommunalvalet är det frågan om personval. Teoretiskt kan me andra ord en kandidat bli kryssad in i EU-parlamentet. Men, eftersom det då handlar om att marknadsföra sig i hela landet är det ofta svårt och kräver resurser.

Om EU

EU är en av världens tre största ekonomier. EU och Kinas bruttonationalprodukter står vardera för ungefär 17 procent av den globala bruttonationalprodukten. USA är fortfarande världens största ekonomi, med ungefär 25 procent.

Men jämfört med resten av världen är vi inte så många Europeer. . EU har 27 länder som tillsammans har 448,4 miljoner invånare, av totalt ungefär 8 miljarder jordbor.

Medlemsavgiften tar ungefär 4 procent av vår stadsbudget, cirka 40 miljarder kronor per år. 

EU:s totala budget EUs budget i år ligger på någonstans i häradet 142 miljarder euro. Att jämföra med  Sveriges statsbudget, som brukar ligga på mellan 118 och 130 miljarder Euro. Hela EU:s budget är alltså bara lite större än Sveriges stadsbudget.

Annons

Nyheter