31 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Satsning på småorter av Riksteatern i höst

Jon Karlsson och Mathias Åhlén spelar i Marion Jones pjäs Stenar i Fickan i Åmmeberg och Hardemo. Foto: Sundborns teaterJon Karlsson och Mathias Åhlén spelar i Marion Jones pjäs Stenar i Fickan i Åmmeberg och Hardemo. Foto: Sundborns teater

Det blir teater även i Åmmeberg, Kräcklinge, Edsberg, Hardemo och Östansjö när Riksteatern spelar upp i Sydnärke under hösten.

Riksteaterns medlemmar i Askersund, Hallsberg och Kumla har just fått ett färskt program att bläddra i med höstens scenkonst. 

En särskild satsning görs utanför tätorterna där föreställningen Stenar i Fickan  med Sundborns Teater kommer till Åmmebergs Folkets Hus lördag 5 oktober och till Hardemo bygdegård lördag 16 novemberg. Pjäsen är en tidigare Broadwaysuccé som tar ett både allvarligt och roligt grepp på frågor om polarisering mellan landsbygd och storstad, enligt programmet. Så den borde väl passa!

Edsbergs bygdegård blir torsdag 24 oktober scenen för den svarta komedin Ingen konst med Eva Ahremalm och Lasse Forss med handling förlagd till en trailerpark i Kalifornien.

Görel Crona framträder som vredgad Selma Lagerlöf i Kräcklinge.

Kräcklingegården tar söndag 29 september emot Görel Crona och musikduon Cantilena som framför en musikmonolog betitlad Selmas samlade vrede  - för att visa en annan bild av Selma Lagerlöf än sagotanten.. Medan Östansjö Folkets hus håller en poesikonsert lördag 2 november kring Ediths Södergrans liv: Triumf att finnas till. 

Doktor Glas med Lasse Forss

Även Askersunds riksteaterförening har en litterär knytning med klassiskern Doktor Glas av Hjalmar Söderberg. Skådespelaren Lasse Forss framträder med en monolog i Sjöängens stora salong tisdag 12 november och det blir chans till diskussioner efteråt i biblioteket.

I Hallsberg på Hotell Stinsen blir det en hyllningsföreställning för Lill-Babs redan tisdag 10 september. Cecilia Kyllinge har skrivit manus till Hon är jag och framträder som stjärnan i en nostalgisk TV-show med musikanter i ryggen.

Allt som är värt heter "en upplyftande pjäs om nedstämdhet" som Peter Jansson spelar upp i Östansjö Folkets Hus söndag 22 september. Doktor Glas (se ovan) framförs även i Församlingsgården i Hallsberg lördag 9 november.

Spöket Laban och Wille Crafoord

Kumla Riksteaterförening har i samarbete med kommunen under många år lyft fram barnteater i biblioteket och gör så även i höst med tre föreställningar: Mamma Mu och Kråkan med Teater Trampolin söndag 29 september, Mästar-Skräddaren med Kalle Nilsson söndag 27 oktober samt Lilla Spöket Laban, som spelas söndag 10 november av Teater DaCapo.

Som ett jävla solsken heter Fatima Bremmers prisbelönta bok om Ester Blenda Nordström, en äventyrlig journalistpionjär, som dramatiserats av Lotta Grut och framförs av Anna-Lena Hemström och musikern Bengt "Mulle" Holmqvist. På Folkan söndag 15 september.

En höjdare lär det bli fredag 18 oktober då musikanterna och ståupparna Jan Sigurd och Wille Crafoord kommer till Husaren i Folkets Hus. Vänskapsmatch - en bromatisk förestställning, kallar de upplägget.

Barnen heter Riksteaterns föreställning torsdag 12 december med skådespelarna Agneta Ahlin, Astrid Assefa och Per Burell som spelas på Folkan 12 december. Det ska handlar om drama, kärlek och intriger i Hem till gården-anda, lovar programmet. Och härdsmältat, kan tilläggas. (LLz)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-08-26 23:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.