28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Bankerna måste ta större ansvar för kontanter

På torsdagen beslöt riksdagen att anta regeringens lagförslag om att de större bankerna ska tillhandahålla kontanttjänster på ett betryggande sätt i hela landet.

Det möjliggör kontantuttag för konsumenter, och dagskasseinsättningar för företag och ideella organisationer även i framtiden, påpekar PRO, Pensionärernas riksorganisation, i ett pressmeddelande.

PRO:s ordförande Christina Tallberg lämnar över 139 064 namnunderskrifter till finansmarknadsminister Per Bolund (MP) år 2016. FOTO: Stefan Bladh.

- Det är en seger för PRO:s folkrörelsearbete, säger Christina Tallberg, ordförande i Pensionärernas riksorganisation, PRO. Att bromsa utfasningen av kontanter är angeläget för våra medlemmar och har skapat ett stort engagemang sedan vi först uppmärksammade att bankerna inte längre vill hantera kontanter. Detta demokratiska beslut kom inte en dag för tidigt.

PRO har i flera år krävt en lagstiftning för att bankerna ska ta sitt ansvar för kontanter i hela Sverige. Organisationen startade en namninsamling 2016 för att visa att frågan är viktig och engagerar. På bara fem veckor samlades 139 064 namnunderskrifter in – och överlämnades till finansmarknadsminister Per Bolund (MP). Därefter har PRO fortsatt opinionsbildningen om kontanterna.

"Förlorat tid"

- Men vi har förlorat tid, menar Christina Tallberg. Lagen kommer att träda i kraft först 2021, och sedan tillkommer en omställningstid för bankerna. Vi hoppas att lagen kan hjälpa till att brtomsa utvecklingen med minskad kontantanvändning. PRO kommer också i fortsättningen vara en aktiv förespråkare för kontanterna.

Den nya lagen stärker tillgången på kontanter, men reglerar inte möjligheten att använda dem. Lagen kan dock ändå göra det lättare för både handel och restauranger att ta emot kontanter. 

Gått för fort?

- Vi vill kunna använda våra kontanter, både privat och i våra föreningar. För våra medlemmar handlar det också om säkerhet. För många innebär det en större risk att betala med kort än med sedlar och mynt. De riskerar att förlora betydligt större summor vid kortbedrägerier, säger Christina Tallberg i pressmeddelandet. 

Den digitala utvecklingen har gått mycket snabbt i Sverige. När det går för fort riskerar stora grupper att hamna utanför. Varje månad blir PRO kontaktat av utländska medier som vill göra reportage om Sverige och det kontantlösa samhället.

- De undrar vad vi håller på med här, avslutar Christina Tallberg.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-11-28 23:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.