25 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Hoppar för framtiden

Matilda Lundgren på  Princeze Gold tävlar för Kumla ridklubb under Ryttarkamraternas stora tävling på Örsta kulle.Foto: Per LarssonMatilda Lundgren på Princeze Gold tävlar för Kumla ridklubb under Ryttarkamraternas stora tävling på Örsta kulle.Foto: Per Larsson

BILDSPEL. RIDSPORT: Ryttarkamraternas ponnymeeting i Kumla lägger grunden för Sveriges internationella framgångar. Här får unga ryttarinnor varav flera från Sydnärke chansen att lära sig lotsa bångstyriga hästar över hindren.

Foto bildspel Per Larsson

Att tygla en ponny kan vara som att sitta på en cykel som plötsligt tvärbromsar. Av sig själv.

Särskilt små är dom inte heller, de egensinniga kraftpaketen som väger många gånger mer än "tunnisarna" på ryggen. Och rätt ofta blir det tvärstopp framför hindren.

Det kallas för olydnad, känns uppfriskande på något sätt, bestraffas med fyra fel och det struntar väl hästen i. Men får å andra sidan mer eller mindre hårda ryck i betslet av sina irriterade ryttarinnor för att börja om.

Men vi såg inga som trillade av under vårt lördagsbesök vid Örsta kulle där Ryttarkamraterna i Kumla arrangerar Julihoppet hela helgen för en rad olika klasser och storlekar på hästar och hinder.

Istället finns det skäl att imponeras när tjejerna – det är i princip bara ridtjejer på banan – med bestämda händer och skänklar lotsar fram sina ompysslade vänner i  tvära svängar och häftiga språng.

Tar på sig felet

- Jag tränar fem-sex gånger i veckan, berättar Matilda Lundgren, 15, från Skärmartorp i Vintrosa som tävlar för Kumla Ridklubb.

Hon och mamma Karin Simonsson gjorde i ordning 18-åriga stoet Princeze Gold, en B-ponny, för kommande insats. Prinsessan såg rätt loj ut.

Nyss hade Matilda gjort en runda med en annan häst i familjen, Lord Aladdin, och fått ett nedslag.

- En bom ner, det var mitt fel, säger hon. Jag skulle suttit ner längre istället för att resa mig.

Det hade kanske hennes tränare Britt Persson, nestorn i Hagaby, hållit med om men Britt, 70, fick vi veta, var själv i Kristinehamn och tävlade – respekt!

35 funktionärer

- Det är en ganska stor apparat att rådda runt, vi är cirka 35 funktionärer, berättar Ryttarkamraternas tävlingsledare Ann-Louise Svensson.

- Målet är att ryttare, hästar och funktionärer är nöjda och hittills har det gått bra.

Solen gassade, dammet yrde, det gnäggades och sa klonk i bommarna. Uppradade hästsläp och ett par transportfordon i mångmiljonklass vittnar om att sporten kräver ett gediget kassaflöde.

Det är tävlingar som Julihoppet i Kumla med tillresande från halva Mellansverige, ja även ekipage från Umeå och Gotland, som grundlägger de svenska framgångarna på internationell toppnivå.

Alla kan bli etta

- Vi har från de lägsta klasserna och många kommer för att lära sig, berättar Ann-Louise Svensson.

- Vi har inverkansridning där de tävlande får poäng för hur väl de rider, inte snabbast. Och två klasser där det gäller att vara felfri inom maxtiden, då kommer alla etta.

Men för Matilda Lundgren i Klass 7 (Lätt B) kategori C, avd A, 16 startande, är det snabbt och felfritt som gäller, och veteranen Princeze Gold verkar vara med på noterna. Fram till några breda rödgröna bommar. Stopp!

Hon får en klatsch med spöet och hästen kommer igen, svarar snällt, hoppar snålt och rutinerat på resten av hindren men vinstchansen rök.

- Jag vet inte vad det berodde på att hon vägrade, säger Matilda efteråt. Men jag tyckte det gick bra ändå.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-07-20 17:55
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.