Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 July 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Restriktioner lättas
- men nya reseregler

På torsdag försvinner begränsningarna i bland annat butiker. Foto: Anne Sofie NorlanderPå torsdag försvinner begränsningarna i bland annat butiker. Foto: Anne Sofie Norlander

Flera coronarestriktioner försvinner på torsdag eftersom smittspridningen minskar och allt fler är vaccinerade.
Samtidigt oroas myndigheterna av smittspridning på turistorter och alla som kommer hem från resor utanför Norden uppmanas att testa sig, undvika att träffa nya människor och helst jobba hemifrån i en vecka.

Det var alltså både plus och minus när näringsminister Ibrahim Baylan (s) och Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell höll presskonferens på måndagseftermiddagen.

I hela landet vårdas 23 personer på IVA. Två tredjedelar av alla vuxna i Sverige har fått minst en vaccindos. I Örebro län är det ännu fler som fått minst en dos, 75 procent. De senaste sju dagarna har Sydnärke bara två nya fall av covid-19, båda i Hallsberg.

Lättnader ...

Från torsdag 15 juli gäller följande lättnader:

  • Reglerna för hur många som kan vistas i butiker och andra lokaler i förhållande till ytan försvinner. Men man får fortfarande inte trängas.
  • Kollektivtrafiken får köra med full kapacitet.
  • Kommuner kan inte längre kan införa besöksstopp för att hindra trängsel på allmänna platser.
  • Gränsen för sällskap på lokal höjs från fyra till åtta personer.
... och skärpning

Samtidigt skärps alltså rekommendationerna för utlandsresnärer, eftersom myndigheterna sett att folk kommer hem från resor och är smittade.

Och Baylan och Tegnell var tydliga: restriktionerna kan bli hårdare igen om smittspridningen ökar. Fjärde steget i lättnader planeras till september.

- Men det kräver att smittspridningen hålls nere och att vaccinationsgraden fortsätter att öka, sa Anders Tegnell.

- Ja, liv och hälsa kommer först, sammanfattade Ibrahim Baylan och uppmanade folk att följa reglerna, undvika trängsel, agera smittsäkert, inte träffa nya personer och att vaccinera sig.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-12 16:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.