Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Värsta smittläget sedan pandemin började

Gunlög Rasmussen uppmanar alla att nu ta personligt ansvar. Läget är allvarligt, smittan sprids i rekordfart. Foto: Henrik ÖstenssonGunlög Rasmussen uppmanar alla att nu ta personligt ansvar. Läget är allvarligt, smittan sprids i rekordfart. Foto: Henrik Östensson

Antalet nya smittade i Örebro län är återigen det högsta sedan man började testa. Förra veckan rapporterade vi om 1 550 fall i länet vecka 13. Vecka 14 konstaterades mer än 1 700 nya fall av Covid- 19 i länet.
– Vi ser inga tecken på ljusning tyvärr. Läget är allvarligt, träffa helst inga andra än de ni bor med, sa smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen.

Vaccinationerna tuggar dock på. Bland de allra äldsta, över 80, är nu 90 procent vaccinerade i Örebro län. I dag fick 65 åringarna börja boka vaccinationstider.

Det riktigt allvarliga är givetvis situationen i sjukvården. 70 personer vårdas för Covid-19 på olika vårdavdelningar. Ytterligare 20 vårdas på fyra olika intensivvårdsavdelningar. Två avdelningar på USÖ, en i Lindesberg och en i Karlskoga.

– Det känns oerhört tragiskt att stå här och berätta om läget. Det är det värsta vi upplevt så här långt. När läget var som sämst förra våren hade vi 24 patienter på intensivvård, 56 personer på vårdavdelningar. Nu har vi som sagt 70, sa Jonas Claesson, Hälso- och sjukvårdsdirektör region Örebro län.

Stor påverkan på sjukvården

Övrig vård påverkas nu rejält. Normalt har regionen 20 operationslag som arbetar. Eftersom man tvingas omfördela personal till Covid-vården är det nu bara 10 aktiva operationslag som är igång.

– Det är en halvering av kapaciteten. Just nu betar vi definitivt inte av vårdskulden, tvärt om utökar vi den, skjuter viktig vård framför oss. Det här kommer påverka sjukvården i länet under lång tid, sa Jonas Claesson.

Hur sker smittspridningen då?

– Flest smittade hittar vi precis som det varit några veckor nu, i åldersgruppen 20-49 år. Ungefär jämt fördelade över det åldersspannet. Der allra flesta smittas av vänner och bekanta, och på arbetsplatser. Det är ju situationer vi ska undvika. Vi ska inte träffa några andra än den närmaste familjen, som bor under samma tak just nu. Ska vi träffa andra, som vänner, ska det ske utomhus, säger smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen.

Hon fortsätter:

– Alla kan inte jobba hemma. Men gör det om det går, håll avstånd. Det är också viktigt att komma ihåg att vi umgås på olika sätt privat och på jobbet. Undvik alla kontakter man inte måste ha.

Hon ingjuter än en gång vikten av att vi nu tar eget ansvar.

– Det är bara så vi kan vända det här. Och nu måste vi göra det. Den brittiska mutationen fungerar annorlunda, är mer smittsam, gör att fler blir sjukare. Det är tydligt att vi inte anpassat vårt beteende efter det. Det måste vi göra nu. Vi måste alla inse att läget är allvarligare än någonsin.

Hon menar också att man nu ser ett mönster.

Många äldre vaccinerade

Det positiva i dagens lägesbild fick bli nyheterna om vaccineringen.

– Det är glädjande att konstatera att vi nu nått rätt långt när det gäller de som löper störst risk att drabbas allvarligt av Covid-19, de äldre. 90 procent av befolkningen över 80 år är nu vaccinerade. I gruppen 75-79 år har vi nått 82,5 procent. I gruppen 70-74 år har vi nått 74 procent, berättar Stellan Johansson från styrgruppen för Covid-19 vaccinationerna.

65 åringar får boka nu

– Vi såg igår och i dag att vi fick allt fler lediga tider, att det bokade mindre. Vi måste hålla uppe tempot. Därför släppte vi i dag tider för åldersgruppen 65-69 år. Tiderna verkar redan vara bokade, fortsätter han.

totalt är 24 procent av befolkningen vaccinerad just nu.

Inte full kapacitet

Innebär det att ni nått alla som vill vaccinera sig i de äldre grupperna?

– Nej, det är fortfarande personer över 80 som bokar, men färre. Att vi öppnar upp en yngre åldersgrupp innebär ju inte att vi stänger möjligheten för de äldre. Det är bara att bokas, menar han.

Det kommer mer och mer vaccin nu. Nästa vecka förväntas de första leveranserna av ett nytt vaccin att leveras till Region Örebro.

– Det gör att vi nu ökar takten. Men det är en bit kvar till full kapacitet.

Nytt bokningssystem

Sedan i måndags använder man också ett nytt bokningssystem för vaccinationerna. Det har gjort det enklare att boka online, det behövs ingen e-legitimation.

– Att vi byter beror helt enkelt på att vi började med ett äldre, befintligt system Upphandlingen var inte klar. I det här systemet kommer bara de åldersgrupper som kan boka in.

Väl där kan man boka tid utan att använda e-legitmation. Man kan exempelvis då enkelt hjälpa en äldre anhörig som inte har e-legitimation.

– Tidigare kunde ju vem som helst gå in och boka, eftersom systemet var tvungen att släppa in de yngre som jobbar i vården. Det gjorde att vi fick in många felaktiga bokningar av folk som ville gå före i kön, som var tvungna att avbokas manuellt. Det behövs inte nu.

Det nya bokningssystemet rapporterar dessutom automatiskt till det nationella vaccinationsregistret.

– Det förenklar arbetet på våra vaccinationsnoder, avslutar Stellan Johansson

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-13 16:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.