10 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Rättegången avslutad om batteriskandalen

Batteriavfall vid Attersta. Foto: Henrik ÖstenssonBatteriavfall vid Attersta. Foto: Henrik Östensson

I fredags avslutades rättegången mot de fyra män som står åtalade för inblandning i den stora batteriskandalen, där man bland annat dumpat avfall från återvunna batterier i en åker utanför Hällabrottet. Alla fyra nekar till brott. Alla de åtalade är frisläppta, dom kommer den 29 maj.

Enligt SVT Örebro yrkar åklagaren på fängelse för alla fyra åtalade. Hon hävdar att bevisläget är gott.

En av de iblandades advokat hävdar dock att det finns starka bevis för att hans klient omöjligen skulle kunna känna till att det de tog emot var miljöfarligt avfall.

Förutom fängelse yrkar åklagaren också på näringsförbud för samtliga på mellan två och fem år, och menar att de åtalade haft skyldighet att veta att de hanterat miljöfarligt avfall.

Dom den 29 maj

De misstänkta männen är i 50-årsåldern och ska ha kopplingar till olika företag. 

Två av de fyra männen har varit häktade ända fram till i fredags. Men i samband med att rättegången avslutades i fredags beslutade tingsrätten att även de skulle försättas på fri fot. 

Domen meddelas fredag den 29 maj.

Det var i december det uppdagades att miljöfarligt avfall dumpats, grävts ner på en åker utanför Hällabrottet. Härvan växte och det visade sig även finnas än mer avfall vid en plats där ett entreprenadföretag sorterat material i Attersta i Örebro kommun. Man ska också ha använt miljöfarligt avfall i fyllnadsmaterial som använts vid anläggning av trädgårdar och gräsmattor.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-05-11 12:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.