Gå till innehåll
Sydnärke

Psykiatriveckan fokuserar
på vändpunkter

Publicerad: 14 November 2023 21:56

Sedan i måndags, och fram till fredag 17 november, är Psykiatriveckan i Örebro län i full gång, en årlig temavecka som belyser psykisk (o)hälsa med olika föreläsningar och aktiviteter. Årets arrangemang äger rum i Lindesberg, Kumla, Örebro och Karlskoga, med tema ”vändpunkter.”

Under psykiatriveckan får besökare ta del av personliga berättelser och erfarenheter kopplade till psykisk ohälsa, anhörigskap och vändpunkter. I föreläsningar får du möta personer som delar med sig av sina egna erfarenheter kring bland annat ångest, ADD, depression, självmord och ätstörningar.

Deltagarna kommer berätta vad som har haft avgörande betydelse för att nå en vändpunkt; svaren är olika och många berättelser kan ge hopp.

Nytt för i år är att ett av arrangemangen sänds live och finalen riktar sig särkilt till ungdomar. Under Psykiatriveckans sista tillfälle uppträder Sebbe Hauta, känd från Idol, och Hjärnkollambassadören David Kroon föreläser om sina erfarenheter av ett liv kantat av kriminalitet, fosterhem och missbruksproblematik - med musiken som vändpunkt.

Föreläser i Kumla

I Kumla kommer du under onsdagen 15 november, kl. 17-19 på Bio Folkan, kunna lyssna till Amanda och hennes mamma Pia som berättar om hur ett nyårslöfte ledde till ätstörningsproblematik och en fyra lång år kamp.

Här får man även lyssna till Örjan Andersson, enhetschef LSS Kumla kommun, som kommer att belysa hur man som närstående och medmänniskor kan bemöta en person som visar tecken på psykisk ohälsa.

Berättar om suicidförsök

Under torsdagen 16 november föreläser Kumlabon och Sydnärkenytts medarbetare Erik Widlund, tillsammans med sin mor, på Folkets hus i Karlskoga, kl. 17-19. Erik och hans mamma Eva beskriver en tillvaro kantad av depressioner, självmedicinering och självmordsförsök. De delar med sig av sina vändpunkter, både som sjuk och anhörig.

På plats finns även Camilla, blivande socionom, som blev stämplad som sjuk vid 18 års ålder. Nu har hon trotsat alla odds och kommit längre än vad många trodde var möjligt.

För ett komplett program och eventuella ändringar, se HÄR.

Utställningar och mingel

I samband med föreläsningarna finns tid för kontaktskapande med föreningar och organisationer som är på plats. Det sker både i form av utställningsbord och mingel.  

Psykiatriveckan i Örebro län anordnas av SV Örebro län, Hjärnkoll Örebro län, Fontänhuset Örebro och NSPH Örebro, med stöd från Region Örebro län och i samverkan med kommuner samordningsförbund och civilsamhället. (SWa)

Kommentarer

1 december 2023 tas möjligheten att kommentera artiklar tillfälligt bort. Kommentarerna beräknas vara tillbaka i ny tappning i början av 2024.

Annons

Nyheter