Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Stillsamma promenader
har belyst mäns våld mot kvinnor

Svea Kvinnojour har under sommaren träffats vid Sjöparken i Kumla för att belysa mäns våld mot kvinnor. Igår deltog bland annat regionpolitikern Karin Sundin (S), till höger i bild.Svea Kvinnojour har under sommaren träffats vid Sjöparken i Kumla för att belysa mäns våld mot kvinnor. Igår deltog bland annat regionpolitikern Karin Sundin (S), till höger i bild.

Igår höll Svea Kvinnojour den femte och sista av sina så kallade promenader vid Sjöparken i Kumla.
– Vi kallade det promenader, men så mycket promenader har det kanske inte blivit, men vi har diskuterat och lyft mäns våld mot kvinnor med bland annat polis och jurister. Vi har också hört våldsutsatta kvinnor berätta om sin vardag, berättar Lena Rosborg, kvinnojourens ordförande.

Den här gången hade jouren bjudit in politiker. Uppslutningen var dock inget vidare. Det dök bara upp politiker från S, V och MP.

– En av de positiva effekter vi fått av de här mötena är att vi nu samarbetar med jurister som hjälper oss när vi behöver sådant hjälp. Men vi behöver mer medlemmar. Covid-19 har gjort att vi inte kunnat hålla möten för att nå ut, berättar hon.

Svea Kvinnojour har inget eget skyddat boende. Men däremot en dygnet runt-öppen stödlinje.

Två kvinnor, som utsatts för våld sina män, både fysiskt och psykiskt, deltog under gårdagens träff vid Sjöparken.

Så här berättar Tina som lever som kvarskriven, bosatt någonstans i Närke:

– Tendenserna kom nog rätt tidigt i vårt förhållande. Med facit i hand var han kontrollerande från början. Jag blev tidigt gravid med vår son. Vår dotter kom till när han våldtog mig, med vår son intill. När jag bröt upp hotade han bland annat min syster med en pistol mot tinningen. Jag bodde på flera skyddade boenden, men blev avslöjad.

Ska starta skyddat boende

Tina beslutade sig redan när hon bodde på skyddade boenden att hon någon gång ville starta ett eget skyddad boende för kvinnor i samma situation som hon själv.

– Jag är väldigt nära att komma igång med det. Vi har en lokal, vi har finansiering. Tanken är en fint, trevligt boende, ett riktigt hem, där man ska kunna bo och trivas. Men också en seriös uppföljning, med hjälp till utslussning.

Just där tycker Tina ofta att de brister.

– Ja. kommunerna släpper ofta helt taget när man lämnar kommunen. Man står i en ny kommun, med en kappsäck med lite grejer. Att söka stöd, utbildning, arbete, är jättesvårt, när man måste ljuga, använda en uppdiktad historia om vem man är.

Att som tina vara kvarskriven innebär att man är folkbokförd och har adress där man bodde förr, men bor på en helt annan adress, i en annan del av landet, som ingen ens alla myndigheter känner till.

Det sker förbättringar

– Det görs saker, sker förbättringar. Men vii måste bli bättre på att fånga upp tidiga tendenser. Lära oss ta varningstecken, signaler på mer allvar, följa upp, menar Karin Sundin, (S) ordförande för hälso- och sjukvårdsnämnden i region Örebro län.

hon menar också att det handlar om att informera, ge kunskap.

– Ett exempel är bostadsbolaget ÖBO i Örebro, som informerar hyresgäster om vikten av att vara medmänniska, att bry sig. Att man, om man hör saker som kan vara våld från lägenheten bredvid, kolla hur det står till och kanske agera, göra orosanmälningar.

Karin menar också att allt inte handlar om resurser.

– Nej, men när man ska tackla samhällsproblem talar man ofta om brist på resurser, och så händer inget i väntan på att de ska komma. Vi har mycket stora resurser i samhället. Men det gäller att vi använder dem rätt. Att vi använder de kunskaper vi har, samverkar, gör rätt insatser i rätt tid, följer upp. Där måste vi bli bättre.

Tar fem år att bryta

Lena Rosborg, ordförande passade på att ge en del fakta.

– Om en man som utsätter en kvinna för våld frihetsberövas kostar det någonstans mellan 12-14 miljoner per år. Men att skydda en kvinna i exempelvis skyddat boende, kostar ungefär 2 miljoner per.

Hon fortsätter:

– Det tar i snitt fem år innan en kvinna som blir misshandlad bryter slutgiltigt med mannen. Man brukar säga att hon går tillbaka till honom sju gånger. Det är när hon bryter hon är som mest utsatt för risk. Kvinnor som blir mördade av sina män har ofta precis lämnat dem, brutit upp.

Informationsmöte

För att nå ut och få fler medlemmar kommer Svea Kvinnojour ha ett. informationsmöte den 18 Augusti.

– Det kommer vi ha på Bergöö-huset i Hallsberg. där det passande nog finns en utställning om Kvinnlig rösträtt. Tiden är klockan 18.00. Vi behöver både stödmedlemmar och folk som är beredda att hugga i och jobba frivilligt, exempelvis med vår stödlinje. Vi är alltid två som tar emot samtalen

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-08-12 18:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.