Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
23 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Hur har kommunerna resonerat om presentkort?

Förutom i Askersund ska alla kommunanställda i Sydnärke fått ett presentkort i julklapp på mellan 200 och 1 000 kr. - Tyvärr kunde vi inte ge det i år då pengar saknades, säger Caroline Dieker, kommunstyrelsens ordförande i Askersund.

Tidigare har vi skrivit om Kumla och Laxå kommun.

Kumla gick ut den 19 november med att de lite fler än 2 000 anställda i kommunen skulle få ett presentkort på 300 kr vardera som kunde användas i butiker i Kumla.

Laxå slog på ordentligt

“Vi måste bidra till att vi har restauranger och butiker kvar i vår kommun den dagen då pandemin äntligen är över”, sade kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson.

Laxå kommun slog på ordentligt med ett presentkort på 1 000 kr till sina anställda och 500 kr till de vikarier som jobbat mer än 20 procent under året. Kortet kunde dock inte användas på hemmaplan. Hur Askersund, Hallsberg och Lekeberg hanterat frågan har vi dock inte kollat upp än.

Förrän nu då.

De har fått två frågor att svara på.

1). Har de kommunanställda fått någon julklapp? 2). Hur har det resonerats i frågan?

Ledig dag i Askersund

Caroline Dieker (M), är kommunstyrelsens ordförande i Askersund.

- Inför 2020 så var julklappen en del av det som sparades bort. Det är givetvis tråkigt eftersom ett år som det här så hade medarbetarna verkligen behövt all den uppmuntran och uppskattning som det går att ge. Nu kunde vi inte det eftersom pengarna saknas. Alternativet hade varit att spara mer i själva verksamheten och det ville vi inte.

Caroline Dieker. Foto: Arkivbild Sydnärkenytt Caroline Dieker. Foto: Arkivbild Sydnärkenytt

​- Under året har många av kommunens medarbetare haft en extremt stor arbetsbelastning. I september fattade därför kommunstyrelsen beslut om att ge medarbetare med månadsanställning en extra ledig dag. De timanställda som jobbade mycket under våren och de som hade hunnit gå i pension innan beslutet togs kommer få ett presentkort på 500 kr. Det vi ändå ser som absolut viktigast på en arbetsplats är att man ska ha en bra arbetssituation och kunna vara stolt över sitt arbete och det är den stora frågan vi arbetar med varje dag. Men vi diskuterar inför kommande år hur vi fortsättningsvis på ett bra sätt ska kunna tacka våra medarbetare för det år som varit även de år när ekonomin är skral, säger Caroline Dieker.

Presentkort, men inte lokalt i Lekeberg

Johan Niklasson (C) heter kommunstyrelsens ordförande i Lekeberg.

Johan Niklasson. Foto: Lekebergs kommun Johan Niklasson. Foto: Lekebergs kommun

1: - Ja, de anställda har fått presentkort till ett värde av 450 kr. Den anställde själv går in på en sida och beställer det man vill ha.

Presentkortet är inte ett så kallat lokalt presentkort.

2: - Anledningen till att det inte är ett lokalt presentkort är att vi inte har så mycket handel här och många andra företag i andra branscher som också har drabbats av coronaeffekter inte skulle få samma stöd, svarar Johan Niklasson.

Ledig dag och presentkort i Hallsberg

Maria Niander Karebo är personalchef hos Hallsbergs kommun.

1: - Ja, alla som är månadsanställda i kommunen har fått ett virtuellt presentkort på 200 kr där de själva får välja vad de vill ha.

1: - Vi gick ut i somras med att alla anställda skulle få en ledig dag eftersom många fått jobba så hårt i år under covid-19. Den lediga dagen har de kunnat använda 1 september till 1 december. Att presentkortet inte är lokalt beror på att det inte finns någon köpmannaförening i kommunen så det skulle bli väldigt mycket administrativt jobb i så fall både för oss och inblandade butiker. Det måste gå att lösa på ett smidigt sätt, säger Maria Niander Karebo.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-12-21 12:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.