25 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Viktiga statistiken inför kvinnodagen

På fredag 8 mars är det Internationella kvinnodagen. Det råder fortfarande stora skillnader mellan kvinnor och män inom de flesta områdena i samhället. Det visar Länsstyrelsens sammanställning av könsuppdelade statistik ”Kvinnor och män i Örebro län 2019.”

Örebro län präglas fortfarande av stora skillnader i livsvillkoren mellan kvinnor och män,  berättar Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Flera exempel

Som exempel har man kommit fram till att kvinnors medelinkomst är 80,5 procent av mäns inkomster. Män tar ut 28 procent av dagarna med föräldrapenning.

Män utsätts ofta för misshandel utomhus av någon de inte känner medan kvinnor ofta utsätts för våld inomhus av någon de känner.

Bra synliggöra skillnader

- Könsuppdelad statistik är en bra utgångspunkt för att synliggöra skillnader och likheter mellan kvinnors och mäns villkor, säger Kerstin Lilje, sakkunnig i jämställdhet.

- Genom att sammanställa statistik inom olika områden kan vi lättare se hur dessa hänger samman och påverkar varandra. Vår förhoppning är att sprida kunskap som leder till åtgärder för ett mer jämställt Örebro län. 

Mer att läsa

Fakta och perspektiv om jämställdhet i Örebro län finns att läsa HÄR. Fickboken om jämställdhet, Kvinnor och män i Örebro län 2019, hittar du HÄR.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-03-07 0:33
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.