30 October 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Stort praktverk om Närkes fåglar

I morgon släpps en stor bok om fåglarna i Närke. Foto Torbjörn ArvidsonI morgon släpps en stor bok om fåglarna i Närke. Foto Torbjörn Arvidson

I morgon, det vill säga den tredje oktober, släpps lite av ett praktverk om Närkes fåglar, Närkes Fågelvärd. Boken är resultatet av en stor mycket ambitiös inventering av fågellivet enligt ett rutnätssystem.

Boken går att använda lite som ett uppslagsverk om våra fåglar. Var de finns, hur de ser och liknande.

– Boken ger oss också svart på vitt om förändringar i fågellivet vi kanske haft på känn, menar Sydnärkenytts medarbetare Kent Halttunen, en av de som arbetat med boken.

I boken redovisas de omfattande inventeringar som fågelskådare i Närke har gjort under två perioder: åren 1974–84 och 2005–15. 201 stycken fem gånger fem kilometer stora rutor har inventerats på exakt samma sätt båda perioderna. Det gör att man kan se förändringar mycket tydligt.

Sångsvan, trana och grågås har ökat rejält, det har också bland annat tornfalk och korp. Sånglärka, storspov har däremot minskat och backsvalan är på väg att försvinna.

Boken bjuder också på ett kapitel om ornitoloigins historia. Mer än 60 personer har medverkat i boken. Inte minst genom det praktiska arbetet med inventeringen. En större artikel om boken kommer i vår papperstidning, senare i oktober. (HÖs)

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-10-02 14:34
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.