27 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Just nu: fartkontroller pågår i hela landet

Polisen genomför just nu en nationell trafikkontroll i hela landet. Här på plats i Kumlas tidningskvarter. Foto: LG MånzonPolisen genomför just nu en nationell trafikkontroll i hela landet. Här på plats i Kumlas tidningskvarter. Foto: LG Månzon

Polisen genomför just nu trafikkontroller i hela landet, så även i Sydnärke. I korsningen Västra Drottninggatan och Kvarngatan i Kumla var det si och så med lydnaden.

— En fortåkare, en som inte hade bilbälte på sig och en som rattsurfade, blev resultatet, säger polisen Daniel, från Lokalpolisområde Hallsberg.

Korsningen Västra Drottninggatan och Kvarngatan kallas ofta fyrvägskorsningen där trafikanterna har både stopplikt och skyldighet att lämna företräde. Den korsningen får polisen ofta påringning om, alltså att trafikanterna bryter mot trafikreglerna. Både när det gäller stopplikt och hastighetsbegränsningen på 40 kilometer i timmen på gatorna.

— Bilister har gjort tummen upp att vi står här, säger poliserna.

Väl synliga poliser

På de 45 minuter som polisen stod på plats — väl synliga — togs alltså tre bilister. Fortåkaren höll 51 km/h, till en kostnad av 2 400 kronor, den bilist som saknade bilbälte fick 1 500 kronor i böter, och för rattsurfaren kostade det 1 500 kronor att fibbla med mobilen samtidigt med bilkörningen.

Under trafikveckan som genomförs mellan den 14 och 20 september uppmärksammar polisen både kommunikativt och genom trafikkontroller vikten av att hålla gällande hastighetsgränser. “Hastigheten är en avgörande faktor för hur allvarliga konsekvenserna blir vid en trafikolycka. Ungefär hälften av alla bilförare kör för fort, de flesta mellan 6-9 kilometer i timmen”, står att läsa på polisens hemsida.

– Det kan låta lite, men eftersom förarna är många så bidrar det till en höjd medelhastighet på våra vägar, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i en information. När tempot ökar, ökar även risken för att göra misstag, vilket kan leda till allvarliga trafikolyckor.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-15 11:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.