Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
13 August 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Polisens reception i Askersund har stängt

Bandet klipps när polisstationen i Askersund invigdes oktober 2019. Foto: Weine AhlstrandBandet klipps när polisstationen i Askersund invigdes oktober 2019. Foto: Weine Ahlstrand

Den 12 oktober var sista dagen som polisens reception i Askersund var öppen. Dessutom minskas öppettider för receptionen i Hallsberg. - Vi prioriterar att våra poliser finns ute i samhället, säger Roberto Eid Forrest, chef för lokalpolisområde Hallsberg.

Polisen Hallsberg skriver på sin sida för Instagram att:

“Stängningen av receptionen i polisstationen i Askersund påverkar inte den polisiära närvaron ute i samhället eller förmågan att utreda brott. Det innebär enbart att medborgarnas möjlighet att fysiskt besöka receptionen i Askersund tas bort. Områdespoliserna som verkar i kommunen finns fortfarande kvar och utgår från polisstationen”. 

Hallsberg byter 9 till 12

Texten fortsätter: 

“Stängningen i Askersund och begränsningen av öppettiderna i Hallsberg är nödvändiga prioriteringar för att kunna bibehålla en stark lokal närvaro och effektiv brottsbekämpning på orterna”

- Vi prioriterar att våra poliser finns ute i samhället och möter medborgarna i deras vardag framför att de ska bemanna receptionen i polishuset, säger Roberto Eid Forrest, som är chef över lokalpolisområde Hallsberg, där både Askersund och Hallsberg ingår.

Receptionen i Askersund har tidigare varit öppen en dag i veckan och i Hallsberg blir skillnaden att receptionen öppnar klockan 12 mot 9 då den tidigare öppnat.

“Besöksantal väldigt litet”

Sydnärkenytt når Roberto Eid-Forrest på telefon kring klockan 13. Han förklarar då lite närmare vad som ligger bakom. 

Stängningen och minskningen av öppettider beror enligt Roberto dels på att polisen i länet just nu genomför en översyn kring sin administrativa förmåga. Eftersom ett par personer som jobbat med polisens reception gått vidare till andra uppgifter krävdes att Roberto placerade dit poliser utifrån fältet för att ersätta. 

Det ville han inte. 

- I nuläget är vårt besöksantal på receptionen i Askersund väldigt litet. Och de som söker om nytt pass gör det i Hallsberg, säger Roberto.

Hänvisar till e-tjänster

Roberto fastslår att antalet poliser i lokalområde Hallsberg kommer att växa inom snar framtid. Men med den styrkan som finns just nu prioriterar man att ha poliser som arbetar med utredningar och i yttre tjänst. 

Kanske blir det så att receptionen i Askersund öppnar igen. Det är i så fall ett beslut som tas efter att polisens interna utredning om den administrativa förmågan är klar. Något den lär bli en bit in i 2022. 

- Vi får se och ta ett beslut om det då, avslutar Roberto Eid-Forrest.

Att receptionen stänger i Askersund innebär inte att polisstationen stänger. Den är kvar. På polisens instagram avslutas det med texten “Många av de ärenden som man normalt besöker en polisstation för går att utföra smidigt via de e-tjänster som finns på polisen.se. För de ärenden som ändå kräver personlig kontakt går det bra att ringa 114 14 eller besöka Hallsbergs polisstation under öppettid”.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-10-13 12:23
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.