Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Polisen söker volontärer i Askersund

Polisen söker volontärer. Speciellt i AskersundPolisen söker volontärer. Speciellt i Askersund

Just nu jobbar polisen med att rekrytera volontärer i Sydnärke. Speciellt i Askersund saknas det sökande volontärer. Men vad gör egentligen en polisvolontär? Julia Höglund polis i Hallsberg, berättar:

– Volontärer har funnits ett tag runt om i Sverige. Men vi i Hallsbergs lokalpolisområde har inte jobbat med volontärer tidigare, men nu är det dags. Vi söker volontärer för alla kommuner i området. Just i Askersund har vi fått få sökande, där vill vi få in fler.

Länk till allmänheten

Tanken med polisvolontärer är att de ska utgöra ett slags länk mellan polisen och allmänheten. Ett sätt att komma närmare allmänheten.

– Meningen är att man ska arbeta ideellt på fritiden. Det kan handla om att gå trygghetsvandringar, vara med vid olika evenemang, som exempelvis Vätternrundan. Man ska också kunna informera, ge råd och likande för att förebygga brott. Exempelvis tipsa folk om hur man skyddar sig från inbrott. Volontärer kan också kallas in för att hålla utkik exempelvis vid inbrottsvågor.

Utbilning i HLR

Volontärer får inte betalt. Men man får en utbildning på sex timmar. I den ingår bland annat hjärt- och lungräddning och utbildning i radio. Volontärer har nämligen med sig polisradio när de arbetar. De får också en kort introduktion i att prata med ett vittne, om man som volontär skulle råka vara först på plats när något sker.

– Volontärer arbetar också alltid i grupp. Minst två, man är aldrig ensam, en viktig princip, säger Julia.

För att få bli volontär får man göra ett test. Det blir  också en lämplighetskontroll. Man måste fyllt 18 år. När man jobbar använder man en varselväst där det framgår att man jobbar som polisvolontär. Vill man söka är det lite bråttom. Ansökningstiden går ut på söndag.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-02-11 8:30
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.