Gå till innehåll
Sydnärke

Polisen söker volontärer. Speciellt i Askersund

Polisen söker volontärer i Askersund

Publicerad: 11 February 2020 8:30

Just nu jobbar polisen med att rekrytera volontärer i Sydnärke. Speciellt i Askersund saknas det sökande volontärer. Men vad gör egentligen en polisvolontär? Julia Höglund polis i Hallsberg, berättar:

– Volontärer har funnits ett tag runt om i Sverige. Men vi i Hallsbergs lokalpolisområde har inte jobbat med volontärer tidigare, men nu är det dags. Vi söker volontärer för alla kommuner i området. Just i Askersund har vi fått få sökande, där vill vi få in fler.

Länk till allmänheten

Tanken med polisvolontärer är att de ska utgöra ett slags länk mellan polisen och allmänheten. Ett sätt att komma närmare allmänheten.

– Meningen är att man ska arbeta ideellt på fritiden. Det kan handla om att gå trygghetsvandringar, vara med vid olika evenemang, som exempelvis Vätternrundan. Man ska också kunna informera, ge råd och likande för att förebygga brott. Exempelvis tipsa folk om hur man skyddar sig från inbrott. Volontärer kan också kallas in för att hålla utkik exempelvis vid inbrottsvågor.

Utbilning i HLR

Volontärer får inte betalt. Men man får en utbildning på sex timmar. I den ingår bland annat hjärt- och lungräddning och utbildning i radio. Volontärer har nämligen med sig polisradio när de arbetar. De får också en kort introduktion i att prata med ett vittne, om man som volontär skulle råka vara först på plats när något sker.

– Volontärer arbetar också alltid i grupp. Minst två, man är aldrig ensam, en viktig princip, säger Julia.

För att få bli volontär får man göra ett test. Det blir  också en lämplighetskontroll. Man måste fyllt 18 år. När man jobbar använder man en varselväst där det framgår att man jobbar som polisvolontär. Vill man söka är det lite bråttom. Ansökningstiden går ut på söndag.

Annons

Nyheter