05 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nu pågår böndernas stora plastinsamling

Per-Ola Aronsson från Kulltorp, Svennevad, tippar plast i Averby. Han hade med sig plast från mer än 1000 ensilagebuntar på kärran. Foto: Henrik ÖstenssonPer-Ola Aronsson från Kulltorp, Svennevad, tippar plast i Averby. Han hade med sig plast från mer än 1000 ensilagebuntar på kärran. Foto: Henrik Östensson

​Tycker du det är ovanligt gott om traktorer på vägarna just nu. Det är ingen slump. Just nu pågår nämligen den årliga kampanjen för insamling av den plast som används jordbruket. En förmiddag och en eftermiddag har jordbrukarna på sig att lämna plast från exempelvis ensilagebuntar. Den korta tiden innebär att många just nu kör sin plast för insamling.

Jordbruket använder en hel del plast. Kanske framför allt för konservering av gräs, det som brukar kallas ensilage, de de vita, gula, blå eller rosa buntar som ligger lite varstans ute i landskapet så här års. Men man använder också mycket säckar och plastdukar. Allt ska återvinnas. Det sker med hjälp av en avgift på plasten man betalar när man köer den.

Plasten återvinns på lite olika sätt. allt ska sorteras i olika högar. Ensilageplasten som exempel, blir nytt plastgranulat, alltså råvara till ny plast. Återvinningen sker i en fabrik i Vetlanda.

Det som är lite speciellt med den här återvinningen, insamlingen är alltså att man bara har ett par dagar på sig att lämna. Eller för att vara mer exakt, en förmiddag och eftermiddag på respektive plats per år.

I dag och i morgon tar man emot plast i Averby, utanför Hjortkvarn och vid Lantmännen i Kumla. På onsdag och torsdag tar man emot plast i Askersund. För Lekebergsbönderna är det tisdag och onsdag som gäller, vid gamla Lantmännen i Fjugesta.

Lagrar plast på gården ett år

Systemet för insamling gör alltså att jordbrukarna måste lagra all plasten på gården fram till de här dagarna. Har man riktigt mycket plast, efter tusentals buntar, kan man dock beställa hämtning i vissa fall. Orsaken till den korta tiden är att man helt enkelt vill hålla nere kostnaden för återvinningen, insamlingen. Ju lägre kostnaden blir, desto lägre kan man håll avgiften man betalar på plasten.

Det finns en viss kritik bondeled på att man bara har två dagar på sig. Här i området sammanfaller dessutom ofta insamlingen med årets andra vallskörd, vilket gör det extra stressigt.

En komplikation har blivit att plasten numera finns i olika färger. Ljusblå, Rosa och gul. Från och med nästa år måste plasten färgsepareras.

Färgerna har en betydelse. köper man rosa plast till sina buntar går en del av den man betalar till forskning för bröstcancer, de som använder gul plast stöder på samma sätt barncancerforskning, medan de som kör med blå plast stödjer prostatacancerforskning. Och jo, man kan blanda och köpa plast i alla färger.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-20 15:25
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.