Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 July 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Navigera rätt i valet med hjälp från studiecirkel

Här gäller det valet till Kumlas kommunfullmäktige 2018, förtidsröstning pågår i biblioteket. (Arkivbild)Här gäller det valet till Kumlas kommunfullmäktige 2018, förtidsröstning pågår i biblioteket. (Arkivbild)

Det är valår i år. Men det är inte alltid lätt att ta till sig politikernas budskap - och särskilt inte om man har en intellektuell funktionsnedsättning. Men hjälp finns.

Det är Studieförbundet Vuxenskolan, SV, som erbjuder studiecirklar och andra aktiviteter till personer som har en intellektuell funktionsnedsättning. 

- Vi vill ge hjälpa och ge stöttning där deltagarna får lära sig mer om demokrati och politik, säger Pernilla Löfquist Wedin, verksamhetsutvecklare på SV Örebro län.
Med studiecirkeln ”Mitt val” är tanken att rusta deltagarna med kunskap om hur svensk demokrati är uppbyggd. Deltagarna kommer även att få hjälp att söka svar på sina frågor om politik - men cirkelledarna ska förstås inte framhålla en viss politisk inrikting eller parti.

Pernilla Löfquist Wedin. Pernilla Löfquist Wedin.
Lågt valdeltagande i målgruppen

Det är en rikstäckande aktivitet som även fanns inför valet 2018. 

- Anledningen är att valdeltagandet bland personer med en intellektuell funktionsnedsättning är lågt. Det beror till en del på att det inte finns så mycket lättläst information om vad politikerna vill på det lokala och regionala planet.

Studiecirklar är i gång, och för Sydnärkes del är det Hallsberg, Kumla, Laxå och Pålsboda. 

- I morgon (onsdag) startar vi en cirkel i Örebro, säger Pernilla Löfquist Wedin.

På SV:s hemsida finns det även möjlighet att delta i en kostnadsfri online-utbildning ”Bli en lättläst politiker”, som inte bara vänder sig till politiker. Alla kan vara med på den. Där får man lära sig grunderna i att skriva lättläst.

Lättsamt prat med politiker

Efter sommaren och innan valet planerar SV att ordna med en lättpratad valdiskussion där det går att ställa frågor till politiker. Alla politiker som har en plats i fullmäktige eller riksdag får en inbjudan. 

- Vi har skickat ut till olika partier, och bifogat en länk om hur man pratar på ett lätt sätt, säger Pernilla Löfquist Wedin.

Enligt SV är behovet av information stort kring valet till riksdag, region och kommun, hos personer med en intellektuell funktionsnedsättning. Och även andra kan behöva mer kunskap i ämnet. 

- Det är inte alltid som de som arbetar i vallokalen vet hur man ska ta emot en person med en intellektuell funktionsnedsättning. Men vi har ett material som går att visa upp att man har en intellektuell funktionsnedsättning och behöver hjälp, kanske att stoppa ned valsedeln i ett kuvert.

Mer information finns på www.sv.se/orebro

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-05-17 13:54
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.