Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
04 March 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Brexit oroar inte Patrik i Hjortkvarn

Patrik Jonsson, VD Hjortkvarn Timber, som exporterar mycket till Storbritannien.Foto: Henrik ÖstenssonPatrik Jonsson, VD Hjortkvarn Timber, som exporterar mycket till Storbritannien.Foto: Henrik Östensson

I natt inträffar det som i stort sett allt i Storbritannien handlat om de tre senaste åren, Brexit. Ikväll klockan 23 lokal tid lämnar landet EU. Sågverksindustrin tillhör de näringar som har störst export till landet. Hur kommer Brexit att påverka?

Virke vid sågen i Hjortkvarn. Kanske på väg till Storbritannien

– Vi sågar ungefär 85 000 kubikmeter virke per år. En fjärdedel av vår produktion exporteras till Storbritannien, så nog är landet viktigt för oss, säger Patrik Jonsson, VD Hjortkvarn Timber, som drivit sågverket i Hjortkvarn sedan 2012.

Patrik är dock inte speciellt oroad inför Brexit och vilka konsekvenser det kan få.

Ingen skillnad på kort sikt

– På kort sikt händer ingenting. Vi har ju övergångsregler som gäller fram till årsskiftet. Vad som händer sedan kommer man förhandla om under året med EU.

Men inte heller det är Patrik oroad för.

– Nej, jag tror och hoppas vi kommer få till en handelsklausul som liknar den vi har med Norge. Dit fungerar exporten utmärkt, trots att Norge inte är med i EU.

Han tror också att Storbrittannien har mycket starka incitament för att komma till en lösning.

– Landet är tämligen långt från att vara självförsörjande på på sågade trävaror. Man behöver helt enkelt vårt virke. Vi i Sverige, Finland och någon mån Tyskland har en långt tradition av samarbete med britterna. Där vi anpassat oss och helt enkelt kan ge dem det de vill ha, produkter anpassade för dem. Jag ser inte att något annat område i världen kan matcha det. Exempelvis USA:s sågverksindustri är på en helt annan nivå än vår, med en lägre förädlingsgrad och kapacitet.

VIrkesgården vid sågverket. (arkivbild)

Stor men liten

Hjortkvarn Timber har ett 40-tal anställda och är utan jämförelse ortens största arbetsgivare. 75 procent av det som sågas går på export. Det mesta stannar i norra Europa.

Även om sågen i Hjortkvarn kan tyckas stor, med 85 000 kubikmeter per år, så konkurrerar den i en region där två av landets största sågverk finns. Holmen/Braviken utanför Norrköping som sågar ungefär 500 000 kubikmeter per år och Setra i Hasselfors som sågar 318 000 kubikmeter.

Några  av Hjortkvarn Timbers styrkor är hyvleriet och impregneringen. Cirka 50 000 kubik av det som sågas förädlas till olika hyvlade trävaror. En stor andel impregneras också.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-01-31 14:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.