Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Pandemin tar ny fart igen

Pandemin har tagit ny fart i länet. Smittspridningen ökar snabbt. Sjukvården är hårt belastad. Folk i alla åldersgrupper smittas, med undantag av en grupp, de över 70, där vaccinationerna nu gör nytta. Regionen har i dag börjat vaccinera äldre från 75 år.

Allt detta framkom under dagens lägesbild Corona som Region Örebro län håller varje tisdag.

– Det är den virusvariant vi kallar den brittiska som nu sprids snabbt. Vi ser en snabb utveckling och dessutom att viruset verkar ha en ökad smittsamhet. Vi ser också att allt fler som smittas behöver sjukvård, sa Smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen.

Även yngre

De allra flesta smittas i åldersgruppen 20-49 år.

– Men något som sticker ut är att även gruppen yngre barn, 6-12 ökar, fortsätter Rasmussen.

Vecka 11 smittades 900 personer i Örebro län. Det är en ökning med 200 fall från veckan innan.

När det gäller den brasilianska virusmutationen och den sydafrikanska ligger smittan mer stilla.

– Där ser vi inte alls samma höga smittsamhet.

Färre över 70 smittas

I gruppen över 70 smittas nu allt färre. Det beror på att vaccineringen i den åldersgruppen nått effekt.

– Det vi gör för att försöka hindra smittspridningen är att vi smittspårar i 48 timmar när någon smittats. Vi arbetar också med utökade tester av folk runt omkring de som smittats. VI utökar också antalet sjukvårdsplatser, men, åtgärderna räcker inte nu. Sjukvården är hårt belastad, vi måste åter hjälpas åt nu, fortsatte Rasmussen.

Uppmaningarna var de vi nu börjar vara rätt vana vid. Följ lagar förordningar, allmänna råd.

Träffa bara de man bor med, kanske något fåtal utöver det. Blanda inte ihop grupper av människor som inte träffas normalt. undvik till varje pris trängsel eller situationer där trängsel kan uppstå. Var noga med handhygien.

Vaccinering av 75-åringar nu

När det gäller vaccineringen började man i dag släppa tider för gruppen över 75 år.

– Vi har kartlagt situationen och sett att vi nu nått ungefär 80 procent av alla personer som är över 80 år. Vi märkte också att vi fick allt fler tider över. Så kan vi inte ha det. Finns det tider, vaccindoser att tillgå ska de användas. Därför tar vi nu nästa steg, sa vaccinsamordnaren Inger Nordin Olsson.

Rent krasst innebär det faktum att man nu vaccinerat relativt många över 80 att dödligheten i Covid-19 nu avtar. Den utan jämförelse riskfaktorn för att dö av viruset här ju hög ålder.

Inger Nordin Olsson uppmanade också till tålamod.

– Det kommer ta tid. Vi använder det vaccin vi har. Det är klart att det faktum att vi ännu inte fått klartecken förr att använda Astra Zenecas vaccin igen gör att vaccinationstakten gått ner denna vecka.

Hur smittläget ser ut i Sydnärkenytts område återkommer vi till senare i veckan.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-03-23 16:01
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.