Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 May 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Renoversingsboom i pandemins fotspår

Svenskarna är flitiga på att renovera och bygga under pandemin. Foto: Greyson JoralemSvenskarna är flitiga på att renovera och bygga under pandemin. Foto: Greyson Joralem

Folk renoverar som aldrig förr. Det visar en ny Sifoundersökning genomförd på uppdrag av Byggmax. Men även Renoveringsindexs samlade statistik påvisar att svenskarnas lust till bygg- och renoveringsprojekt ökat markant under 2020 och 2021 - coronapandemin till trots.

I den färska undersökningen ställde Byggmax och Sifo frågan om huruvida man genomfört fler bygg- eller renoveringsprojekt hemma under pandemin, jämfört med än vad man annars brukar göra. Svaret blev ett rungande ”ja.” Bara i Örebro län kom man fram till att var fjärde invånare stått beredda med hammare och målarfärg under dessa speciella omständigheter som en pandemi medför.

– Det är glädjande med alla pågående hemmaprojekt och vi tror att fixartrenden kommer att hålla i sig bland invånarna i Örebro län även efter pandemin. Har man väl kommit i gång med att fixa hemma så brukar det leda till ännu fler projekt, kommenterar Mattias Ankarberg, vd på Byggmax, i ett pressmeddelande som skickades ut den 22 april.

Mer tid hemma

Undersökningen visar att svenskarna under förra året spenderade mer tid i hemmet än vanligtvis, vilket i sin tur ledde till att hemmafixandet ökade. 26 procent av invånarna i Örebro län uppger att de de genomförde fler bygg- och renoveringsprojekt under pandemin än i vanliga fall. Det är strax över rikssnittet på 24 procent.

Sifoundersökningen är förvisso beställd på uppdrag av Byggmax, men även andra siffror påvisar att svenskarna byggt och renoverat som aldrig förr under 2020 och 2021.

Renoveringsindex är ett index som mäter hur mycket svenskarna renoverar. Indexet baseras på statistik som kommer via en sammanvägning av utnyttjat ROT-avdrag och SCB:s handelssiffror gällande renoveringsmaterial.

Når nya höjder

Så sent som i mitten på april konstaterade även Renoveringsindex att svenskarnas engagemang för bygg och renovering fortsätter att nå nya höjder: under februari 2021 ökade renoveringsutgifterna med 0,74 procent.

Renoveringsindex rapporterar att handeln med bygg-, vvs-, färg- och elartiklar omsatte 4,4 miljarder kronor under februari månad detta år, varav 2,3 miljarder spenderades på rotavdragsberättigande tjänster. Det är en stor ökning jämfört med februari år 2020. Hittills i år har Renoveringsindex ökat med 1,17 procent.

- Det har nu gått över ett år sedan pandemin drog in över landet. Läget är oförändrat och vi lever fortfarande under restriktioner, som gör att vi spenderar mer av vår tid hemma. Tid som vi bland annat lägger på att renovera. Nu stundar snart våren och därmed ökar uteaktiviteterna, då är det troligt att tro att även renoveringarna flyttar till utemiljön. I dagsläget ser vi därför inga tecken på att renoveringstrenden skulle avta, säger Mikael Holmstrand vd för Garageportexperten och initiativtagare till Renoveringsindex, via ett pressutskick den 15 april

Här visas 36 månaders utfall. Varje stapelvärde i diagrammet visar den procentuella skillnaden på ackumulerat tolvmånadsvärde i jämförelse med föregående månads tolvmånadsvärde. Tabell: Renoveringsindex Här visas 36 månaders utfall. Varje stapelvärde i diagrammet visar den procentuella skillnaden på ackumulerat tolvmånadsvärde i jämförelse med föregående månads tolvmånadsvärde. Tabell: Renoveringsindex
Mer pengar över?

Att pandemin tvingar oss till att spendera mer tid hemma kommer inte direkt som någon överraskning. Det är vad restriktionerna föreskriver. Att trängas på stora konserter och idrottsevenemang, eller ta med tjocka släkten på en flygresa utomlands, är inte prioriterat (eller rekommenderat) just nu.

En följd av detta kan vara att svensken har mer pengar i fickan än annars: det går ju inte att spendera dom enligt vanlig praxis. Kanske väljer man därför att istället lägga pengarna på att piffa upp sitt hem - en plats där man spenderar så mycket mer tid än vanligtvis.

Genomsnittsvensken jobbar 40 timmar i veckan, har intressen och hobbies, familj och barn. När vardagen är fylld med aktiviteter kanske man inte tänker på att tapeten i vardagsrummet börjar bli solkig eller att staketet skulle behöva målas om. Men när nu många jobbar hemma och har fått lägga sina fritidsintressen på is, då kan man nog dra slutsatsen att det är lättare att lägga märke till detaljer i hemmet som skulle kunna behöva ett lyft.

Energi till annat

Camilla och Stefan Helander är två av dem invånare i Örebro län som renoverat under pandemin. För tillfället är dom i färd med att byta panel på huset men dom har även ägnat sig åt andra projekt under det gågna året.

– All den energi som annars går åt till att umgås med vänner, eller vid inplanerade repetitioner och föreställningar på Kraxscenen, har man fått lägga på annat. Det har varit rätt läge nu, säger Camilla som under vanliga omständigheter skulle ha stått på scenen och uppträtt, som en del av revysällskapet Kraxkompaniet i Kumla.

Camilla beskriver det som att att man under pandemin har fått omvärdera och förändra sina vanor.

– Vi som alltid annars har kalendern fullspäckad har fått tagit på oss andra glasögon. När man är hemma så ser man andra möjligheter. Rastlösheten slår till och fixarlusten har varit på topp, förklarar hon.

Camilla och Stefan har sedan pandemin renoverat tvättstuga, hall och pannrum.

– Vi har planerat i mindre skala vad som ska göras. Nu byter vi fasad på huset och så småningom blir det ett inglasat uterum. Man har helt enkelt kunnat lägga mer pengar på huset när man inte reser eller lever upp pengarna på nöjen, konstaterar Camilla.

Fotnot: Byggmax lät Sifo ställa frågan Har du genomfört fler bygg-/renoveringsprojekt hemma under pandemin än du brukar göra? Det kan vara stort eller litet (t.ex. målat om en vägg eller liknande). Frågan ställdes till 3 254 personer i hela landet. Undersökningen gjordes mellan den 18 februari och 4 mars 2021.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-25 16:06
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.