Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Pandemilagen inget större problem för matbutikerna

Hos handlarn i Sköllersta tycker inte personalen att pandemilagen utgör något större problem. Foto: Henrik ÖstenssonHos handlarn i Sköllersta tycker inte personalen att pandemilagen utgör något större problem. Foto: Henrik Östensson

I söndags började den nya pandemilagen gälla. Den innebär bland annat att butiker, köpcentrum måste förhålla sig till nya regler. 10 kvadratmeter per kund är ett av kraven. Vii frågade några livsmedelsbutiker i Sydnärke hur regeln slår.
– För oss är det ett ickeproblem, så här års är det ändå lugnt, säger bland annat Ronnie Jonsson på Ica Träffen, Mullhyttan.

– För oss gäller 16 personer i butiken samtidigt. Januari och februari är död-månader här. Vi är glada m vi har sexton personer i timmen i butiken så här års. Men skulle det här mot förmoda gälla fortfarande när vi närmar oss påsk måste vi vidta åtgärder, då blir det problem, fortsätter Ronnie.

Den regel handlarna har att rätta sig efter är att man tar butiksytan, räknar bort 25 procent för inventarier och sedan delar det med 10. Reglerna säger också att det faktiskt nu är förbjudet för någon som är smittad, sjuk, har symtom, att vara i butiker.

För Katarina Widing, som driver Handlarn i Sköllersta är situationen likartad.

– Vi får ha 17 personer här inne. Det är i praktiken ytterst sällan så många kunder, så vi fortsätter egentligen som vanligt.

Paketmängden växer

Men coronapandemin har ändå inneburit en del förändringar.

– Vi har ju öppet en stund på måndags- och torsdagsmorgnarna där bara de i riskgrupper får komma. Sedan är det ju paketen. När jag tog över i december 2019 var planen ett litet kafé i en hörna här. Ingen fikar ju där. Därför har vi tagit bort borden. Utrymmet behövs nämligen för alla paket.

Om man jämför med i december i fjol har nämligen paketmängden fördubblats.

– Vi trodde det skulle avta efter jul Det har det inte gjort, säger hon.

Hon poängterar också att folk sköter sig jättebra.

– Kunderna är duktiga, de håller avstånd, tar hänsyn.

På Atria-Lithells fabriksförsäljning i Sköllersta tillät man redan innan den nya lagen bara fem personer i butiken.

Delat ansvar

ICA Maxi är den klart största butiken i Sydnärke och därav även den butik som kan ta in flest kunder samtidigt. Som mest kan man ta emot 350 kunder samtidigt som rör sig inne i butiken.

– Vi har haft en kundräknare uppe i ungefär tre veckor. Den räknar när man kommer in genom entrén och när man går ut genom någon av våra kassor, säger Mattias Ljungberg, som är butikschef.

När kundräknaren närmar sig 350 utgår ett larm som Mattias delges så att han kan ha koll. Men antalet har inte överskridits de tre veckor den funnits på plats.

– Nej inte ännu, men är det så att den närmar sig har jag och övrig personal koll på det.

Mattias känner att butiken har följt de restriktioner som kommit. Men det vilar också ett ansvar på kunder att få det att funka.

– Det är såklart ett stort ansvar på kunder och vi ser helt att man kommer själv och handlar och inte i någon grupp. Det är också viktigt att föräldrar berättar detta för sina barn. Det är upp till oss alla att hjälpa till och hjälpas åt, avslutar Mattias Ljungberg.

10 kvadratmeter och handsprit

Hos Ica-Hjärtat i Pålsboda är det 40 personer. Närheten till skolan gör att skolungdomar ofta kommer i stora grupper till butiken. Anslaget utanför dörren uppmanar skolungdomarna att inte gå in i butiken, samt att sprita sig med sprit innanför dörren. Det har man gjort under hela pandemin.

Robert Boo, butikschef Coop Trädgårdsgatan säger så här.

– VI ville vara på säkra sidan och räknar av 40 procent av golvytan för inventarier. Det gör att vi tillåter 71 personer i butiken samtidigt. Det är inget stort problem. Det är sällan så många inne samtidigt när vi inte har storhelger. Vi ska göra en inventering av antalet kunder i butiken fredag eftermiddag. Normala veckor är det då vi har flest kunder. Handsprit hade vi redan innan på flera platser i butiken.

Ändrade vanor

Han berättar också att kunder ändra vanor under året.

– Vi har tre-fyra gånger så mycket kunder på morgnarna som vi hade tidigare. Folk som kan väljer att handla på tider när det är mindre folk här. Munskydd har också blivit vanligt i butiken, i början hade ingen det, avslutar han.

I Askersund på Torghallen är det 111 personer max inne i butiken. Man uppmanar också folk att hålla avstånd och använda den handsprit som finns. Sojas i Vretstorp har samma ägare, där är det 40 personer i butiken som gäller.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-12 12:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.