Vi använder cookies för att förbättra funktionalitet och säkerhet på sidan, för trafikmätning och för att kunna generera relevant innehåll. Läs mer
Under nästa vecka genomför Örebro Rättighetscenter en drive på två av Sydnärkes bibliotek. I Lekeberg finns man på plats måndag 25 september mellan klockan 14.00-16.00 och torsdag 28 september dyker man också upp på Askersunds bibliotek under samma tidpunkt.
Örebro Rättighetscenter profilerar sig som ett religiöst och partipolitiskt obunden förening som sedan starten 2006 driver en antidiskrimineringsbyrå.
Föreningen arbetar för människors lika rättigheter och mot diskriminering. Hit kan länets invånare vända sig för att få kostnadsfri juridisk rådgivning och stöd om man känner sig diskriminerad.
Örebro Rättighetscenter jobbar också med information och utbildning om diskriminering och diskrimineringslagstiftningen samt bedriver opinionsbildning.
Rådet och stödet som föreningen erbjuder är kostnadsfritt. De som jobbar med där har tystnadsplikt och kan hjälpa till till att kontakta den som har diskriminerat eller anmäla till diskrimineringsombudsmannen.
Örebro Rättighetscenter beskriver själva sin verksamhet på detta vis:
”Vi arbetar förebyggande mot diskriminering och för mänskliga rättigheter genom spridning av information och kunskap, såväl till dem som riskerar att utsättas för diskriminering som till dem som riskerar att utsätta någon annan för det.”
I föreningens verksamhetsberättelse från 2016 går att läsa att Örebro Rättighetscentrums vision går ut på att man ska vara den självklara platsen för information, rådgivning och juridisk hjälp som rör antidiskriminering och likvärdig behandling i Örebro län.
Vidare beskriver man att man önskar vara med och skapa ett samhälle där alla ska behandlas jämlikt och rättvist. Den slutgiltiga visionen är att verksamheten i längden inte ska behöva finnas kvar.
Byrån har under verksamhetsåret 2016 handlagt 43 individärenden. Könsfördelningen av dessa ärenden är 58 procent kvinnor, 32 procent män samt 5 procent organisationer och uppgift saknas 5 procent. Jämfört med 2015 har andelen kvinnor som anmäler diskriminering ökat.
Föreningen skriver i sin verksamhetsberättelse från 2016 att vid en fördelning i sektorer av de inkomna individärendena står kommunal sektor för nästan hälften av anmälningarna med sina 37 procent. Privat sektor berörs av 33 procent. En mindre del av anmälningarna under förra året var också riktade mot landsting och stat.
Mer än hälften av Örebro Rättighetscenters rådgivning sker per telefon. Majoriteten av rådgivningsärendena kom från privatpersoner.
Fler biblioteksbesök av Örebro Rättighetscenter hittar du HÄR