Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
07 December 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Örebro Airport ny beredskapsflygplats

De nya beredskapsflygplatserna ska ligga i närheten av ett större akutsjukhus. De nya beredskapsflygplatserna ska ligga i närheten av ett större akutsjukhus.

Örebro Airport är en av 12 flygplatser i landet som föreslås bli nya beredskapsflygplatser.

Det är för att förstärka beredskapen att kunna ta emot samhällsviktiga flygtransporter som regeringen gett Trafikverket i uppdrag att se över landets beredskapsflygplatser. I somras presenterades en delrapport, och nu har en slutrapporten presenterats för regeringen.

De idag 10 ordinarie beredskapsflygplatserna utökas till 22. 

”Återigen visar flygplatsen sitt värde som plattform för samhällsviktig verksamhet genom att möjliggöra snabb hantering vid bland annat akuta sjuktransporter”, säger i en kommentar Mikael Smedberg, vd för Örebro Airport. 

Närhet till stort akutsjukhus

En viktig del i urvalet av beredskapsflygplatser är att de i möjligaste mån ska vara placerade i närheten av större akutsjukhus.

De ska vara spridda över hela landet och i kunna vara back-up för varandra om till exempel navigeringsutrustning inte fungerar.

Det ska finnas möjlighet till tankning, och helikopterflygningar vid svåra väderförhållanden. Dessutom måste ban-kapaciteten vara tillräcklig, och det ska finnas hangarer och liknande för att olika former av kriser ska kunna hanteras. 

Pandemin visar på stort behov

Trafikverket skriver i en information att pandemin tydligt visat behovet av patientförflyttningar med ambulanshelikopter och ambulansflygplan. Utöver det behöver beredskapssystemet säkras för brandflyget, försvarsmakten och andra samhällsviktiga flygtransporter på nationell nivå.

Anslaget för detta föreslås ökas från 9,5 miljoner kronor till 58 miljoner kronor. 

I sammanhanget kan även noteras att landets regioner gemensamt köpt sex nya ambulansflygplan, vilka är utrustade för att bedriva intensivvård i luften. För bara en vecka sedan visades ett av planen upp på Örebro Airport. 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-15 22:59
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.