23 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nu kan även barn testas för covid-19

Från och med 8 september kan även barn, från sex år och med lindriga symptom, testa sig för covid-19. Foto: Fernando ZhiminaicelaFrån och med 8 september kan även barn, från sex år och med lindriga symptom, testa sig för covid-19. Foto: Fernando Zhiminaicela

Den ökade testningen för covid-19 i Örebro län öppnar upp för att även barn, från och med sex år och med lindriga symptom, ska testa sig. Barn kan ha samma symptom som vuxna men de är oftast mildare.

Att även testa barn vid lindriga symptom är viktigt för att inte föra smittan vidare och för att barnen ska komma tillbaka till skolan tidigare, det skriver Region Örebro län i ett pressmeddelande under onsdagen 2 september.

– Mindre barn i förskoleålder rekommenderas inte provtagning. De får ju många förkylningar även i vanliga fall. Att då ta prov vid varje infektion kan vara obehagligt för små barn. Därför är det bättre att låta barnet vara hemma utan provtagning så länge de är sjuka och två dygn efteråt, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Beställs via 1177

Om det är som så att barnet ifråga behöver medicinsk bedömning uppmanas man att, som vanligt, kontakta sin vårdcentral eller sjukvårdsrådgivningen på 1177. Efter en medicinsk bedömning kan provtagning bli aktuell.

Precis som för vuxna ska provtagning av barn beställas via e-tjänsterna på 1177.se. Barn mellan sex och tolv år tar inte sitt prov själva utan det utförs av hälso- och sjukvårdspersonal. Från och med 8 september kan man boka tid för provtagning för sitt barn.

En sjunkande trend

Region Örebro län ser, på det stora hela, en långsamt sjunkande trend i antalet bekräftade fall av personer smittade med covid-19. Under förra veckan utfördes cirka 1 500 tester och av dessa var bara ett drygt tjugotal positiva.

– Vi är nu i ett läge med minskad smittspridning i samhället. Då är det av yttersta vikt att vi tidigt kan lokalisera och smittspåra personer som lämnar ett positivt prov, säger Gunlög Rasmussen. På så sätt kan vi hindra att de smittar fler och vi får större utbrott.

Fortsätt hålla råden

– Allt fler testar sig för covid-19 i länet, och det är bra. Vi ser också en fortsatt minskning av positiva fall. För att den positiva utvecklingen ska fortsätta måste vi fortsätta följa folkhälsomyndighetens råd. Tack till alla som fortsätter att hålla råden – ni gör skillnad för alla.

Gunlög Rasmussen påminner ännu en gång vikten av att gå och testa sig vid tecken på smitta. Att allt fler personer i länet nu gör det ser hon som mycket positivt. (SW)

De senaste siffrorna över antalet fall:

Antal bekräftade fall i Region Örebro län: 2 666

Covid-patienter på vårdavdelning: 1

Covid-patienter på intensivvårdsavdelning: 0

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-09-02 12:58
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.