Gå till innehåll
Sydnärke
En uniformerad polis framför ett svenskt vapen.

Jens Hedenborg är chef för lokalpolisområde Hallsberg. Ett av fyra lokalpolisområden i länet.

Polischefen om flytt till Kumla, "finns många viljor"

Publicerad: 4 April 2024 12:33

Polisen kommer inom kort teckna nytt avtal att ha kvar huvudkontoret, för lokalpolisområde Hallsberg, i Hallsberg. Man vet dock att det finns viljor som vill se en flytt till Kumla, bland annat bland polisen själva.

Jens Hedenborg har varit chef för lokalpolisområde Hallsberg sedan september 2023. Lokalpolisområde Hallsberg omfattar kommunerna Askersund, Hallsberg, Kumla, Laxå. Totalt finns det fyra lokalpolisområden i länet. 

Nytt avtal med Hallsberg

Igår skrev Sydnärkenytt om att Kumla kommun vill se att huvudkontoret för lokalpolisområde Hallsberg flyttas till Byrsta i Kumla. För att bidra till att det blir så ska man skapa ett reservationsavtal åt polisen för att bygga nytt på marken.

-Men det som gäller nu närmast är att vi kommer skriva nytt avtal med Hallsbergs kommun om att vara kvar i samma huskropp där vi är nu. Hur många år avtalet blir på vet jag inte än, men det är dit vi ska primärt, säger Jens Hedenborg. 

Hur ser du på en flytt till Byrsta efter det?

-Vi vet att det finns ett önskemål från Kumla om att vi flyttar dit och geografiskt är det ett väldigt bra läge. Men en eventuell flytt lär bli aktuell först fem, sex, sju år framåt i tiden. Det finns många olika viljor, men vi vet att många poliser också tycker Byrsta är en bra plats.

Finns mindre lokal centralt

Även om Hedenborg påtalar att det geografiska läget vid Byrsta är väldigt bra ser han även nackdelar med platsen. 

-Av kommunerna i vårt lokalpolisområde så är Kumla närmast Örebro, det kan vara bra att sprida ut sig också. 

En brandbil parkerad utanför en modern brandstation med blommande syrenbuskar i förgrunden.

Vid en flytt till Byrsta skulle polisen bli granne med brandstationen. Även ambulans finns här.

I Kumla finns just nu en mindre lokal på Trädgårdsgatan. Den kan inte kallas för polisstation, men är alla fall någonstans för poliser att vara i Kumla. Där finns några kontorsrum, toalett och fikarum. 

-Det är ingen stor yta, men den funkar för rapportering. 

Hedenborg vill inte säga hur många poliser som jobbar i lokalpolisområde Hallsberg just nu. Det är en organisatorisk fråga han anser verksamheten bör hålla för sig själv. 

-Vi är tillräckligt många i våra grupper just nu alla fall, med det sagt hoppas jag att det är ännu fler om ett par år då polisen är inne i en tillväxtperiod. 

“Det var något nytt”

Att det finns viljor, både inom politiken och bland poliser, som framöver vill se en ny huvudcentral för polisen i Byrsta gällande lokalpolisområde Hallsberg är som sagt Hedenborg på det klara med. 

Att Kumla kommun förbereder ett reservationsavtal för marken där åt polisen och ska utforma detaljplanen så den passar dem hade han dock inte koll på. 

-Nej, det var något nytt. Men just nu är det alla fall Hallsberg som gäller och sen får vi se framöver, avslutar Jens Hedenborg.

Annons

Nyheter