Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Två nya naturreservat – ett i Hjortkvarn

Gillar du trollsländor? I det nya naturreservatet vid Glottra kärr finns de. På bilden en citronfläckad kärrtrollslända. Foto: Per Karlsson LinderumGillar du trollsländor? I det nya naturreservatet vid Glottra kärr finns de. På bilden en citronfläckad kärrtrollslända. Foto: Per Karlsson Linderum

Länsstyrelsen i Örebro län bildar två nya naturreservat i länet, varav ett i Hallsbergs kommun. Utöver det utökas två naturreservat i Askersunds kommun

Örebro län får två nya naturreservat – och två befintliga blir störreDe nya naturområden som ny skyddas är:

* Glottra kärret i Hallsbergs kommun, totalt 77 hektar. Glottra kärret - Venerna är länets största översvämningskärr och en av de viktigaste livsmiljöerna för våtmarksfåglar i sydöstra länsdelen. Det här är också platsen för den som gillar trollsländor. Den senaste inventeringen som gjordes i år visar att det finns 36 kända arter av trollsländor. Det är också något av ett eldorado för den som gillar att spana efter fåglar. Kärret är till stora delar är gungflyartat och svår­till­gäng­ligt, så kanot är kanske det bästa sättet att utforska området, skriver Länstyrelsen i sin info. Området är sedan tidigare klassat som Natura 2000-område. Glottra kärret är beläget 2 km nordväst om Hjortkvarn, strax sydost om Haddebo.

* Skärjenöarna, i Hällefors och Nora kommun. Totalt 84 hektar, omspänner stränder, öar och vatten i sjön Skärjen.

Bilden visar en fnöskticka, vid Ödesdovra. Foto: Emil Pagstedt Andersson, Länsstyrelsen Örebro län. Bilden visar en fnöskticka, vid Ödesdovra. Foto: Emil Pagstedt Andersson, Länsstyrelsen Örebro län.
Utökning vid Vättern

I södra länsdelen utvidgas naturreservaten Ödesdovra och Rå uddar vid Vättern. 

Rå uddar utökas med 41 hektar till 155 hektar.  Området har ett mycket varierat område med klapperstensstränder, Vätternnära och lövrik barrskog och lövskog. I det befintliga naturreservatet kommer vandringsleden att förlängas med cirka en kilometer längs Vätterns strand. Det finns även planer på sikt för bete i delar av reservatet. 

Ödesdovra utvidgas med 7 hektar och kommer att omfatta sammanlagt 42 hektar. Här finns grandominerad barrskog med ett stort inslag av dld ved. Det är rikt på insekter och hackspettar.  

- Särskilt roligt är att det välbesökta naturreservatet Rå uddar utvidgas, säger i ett pressmeddelande Johan Karlhager, chef vid Naturskyddsenheten på Länsstyrelsen, och fortsätter:

- Initiativet till utvidgningen kommer från markägaren. Det är ett spännande område med varierad natur. Redan idag finns flera leder i området som nu blir ännu lite större att upptäcka.

I Örebro län finns totalt 291 naturreservat, både statliga och kommunala, samt de två nationalparkerna Tiveden och Garphyttan. 

Vid Glottra kärr i Hallsbergs kommun kommer ett av de nya naturreservaten att finnas. Kart: Lantmäteriet Vid Glottra kärr i Hallsbergs kommun kommer ett av de nya naturreservaten att finnas. Kart: Lantmäteriet
Rå uddar och Ödesdovra i Askersunds kommun. Här utökas de befintliga reservaten. Karta: Lantmäteriet Rå uddar och Ödesdovra i Askersunds kommun. Här utökas de befintliga reservaten. Karta: Lantmäteriet
Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-11-30 12:04
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.