Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
27 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nytt år – nya lagar och regler

Ett antal regelförändringar, nya lagar, skattesänkningar och liknande började gälla vid årsskiftet.

Efter nyår kan du få körförbud om du struntar i att betala parkeringsböter. Om man har mer än 5000 kronor i parkeringsböter eller struntat att betala dem i ett halvår får man, efter nyår, körförbud på bilen. Skälet är att man vill komma åt så kallade bilmålvakter. Ofta missbrukare eller på annat sätt utsatta personer som utnyttjas av kriminella. Man betalar för att bilmålvakten ska skriva fordon på sig. Därmed slipper de kriminella uppge sin identitet och på köpet hamnar parkeringsböterna på bilmålvakten, som nästan alltid saknar pengar att betala böterna med.

Elektronisk fotboja till yngre

En lagändring gör det möjligt att döma även yngre brottslingar till inskränkningar i rörelsefriheten med elektronisk fotboja.

Redan första december trädde flera skärpningar i vapenlagen i kraft. Bland annat utökas maxstraffet för grova vapen brott till sju år. Straffen för innehav och smuggling av vapen höjs. Man höjer också straffen för olaga innehav och smuggling av explosiva varor. Det är ett led i regeringens strategi för att komma åt organiserad brottslighet. Ett problem tidigare har bland annat inneburit att det varit mycket låga straff på att exempelvis smuggla in handgranater.

Obetalda böter ska, genom en lagändring, enklare kunna omvandlas till fängelse.

Den som flyger en drönare som är tyngre än 250 gram måste ha ett så kallat drönarkort. Det är inget komplicerat förfarande. Man betalar en mindre avgift och skickar in en ansöka.

Pensionärer får sänkt skatt

En annan förändring är att den så kallade skatteklyftan mellan de som får lön för arbete och pension tas bort. Skatteklyftan, som funnits sedan 2018, innebär att en pensionär som mest kan få betala så mycket som 17 000 mer per år i skatt, jämfört med någon som har samma bruttoinkomst, men som lön för arbete. l. För de allra flesta pensionärer innebär dock skatteklyftan betydligt lägre belopp. Får man 21 000 i månaden i pension så har man fram till årsskiftet betala 2 500 kronor mer per år i skatt jämfört med någon med motsvarande lön. Nu får alltså pensionärerna årligen istället 2 500 kronor i sänkt skatt. Skatteklyftan kom till 2018 som effekt av den statsbudget som då gällde, M/KD-budgeten. Borttagandet av skatteklyftan är en del av samarbetet mellan S, MP, C och L.

Rutavdraget för hushållsnära tjänster, som man exempelvis kan söka för fönsterputsning, städning i hem, gräsklippning och liknande, utvidgas till fler tjänster. Taket höjs till 75 000 kronor.

Skattesänkning på 1 500

En skattereduktion skattesänkning på 1 500 kronor per år införs för alla som tjänar under 40 000 i månaden. Vid den nivån fasas stödet ut.

Nivån på studielånet för vuxna som haft jobb höjs med 1000 kronor i månaden.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-01-04 8:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.