21 September 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nya dubbeldäckar-tåg från Hallsbergs station

Så här ser de nya tågen ut.Så här ser de nya tågen ut.

Nya tåg kommer nu att börja trafikera Hallsberg. Det rör sig om en helt ny typ av dubbeldäckade tåg som ska trafikera Hallsberg-Vingåker-Katrineholm-Flen-Gnesta-Södertälje-Flemingsberg-Stockholm. Totalt har fem tågsätt beställts för sträckan, två sätts in redan i sommar.

– Det är inte frågan om nya avgångar utan nya tåg på avgångar som redan finns, men med spritt nya, bekväma, punktliga tåg, säger Sanna Carlsson, marknadsansvarig, Mälardalstrafik.

Den nya typen av tåg trafikerar redan Örebro–Eskilstuna–Stockholm, sedan december.

SJ kör tågen

Det är SJ som är trafikoperatör och ansvarar i dagsläget även för kundtjänsten. Det är de tåg som kallas för SJ- regional när man bokar.

Totalt ska det bli 35 nya tåg runt om i området. Linjerna som ska få nya tåg är:

Örebro-Eskilstuna-Stockholm (Uppsala)

Hallsberg-Katrineholm-Stockholm

Norrköping-Nyköping-Stockholm

Linköping–Norrköping-Eskilstuna-Västerås-Sala

De nya dubbeldäckartågen är tillverkade i Schweiz. Varje tågsätt är utrustat med 333 sittplatser och 24 fällstolar. De fasta sittplatserna är ställbara och har arbetsbord, tillgång till wifi, läslampor och eluttag. På Mälartåg kan resenären också ta med sin cykel. Det finns plats för upp till sex cyklar i varje tågsätt, och det är tillåtet att ta med en cykel per resenär i mån av plats. Alla entrédörrar har insteg i nivå med plattform och tågen uppfyller de senaste kraven på tillgänglighet.

Komplicerat tåg-ägande

Mälardalstrafik AB MÄLAB, ägs av regionerna i Stockholm, Sörmland, Östergötland, Örebro län, Västmanlands län och Uppsala län. I Örebro län trafikeras ju järnvägarna av Tåg i Bergslagen ett annat bolag som också ägs av regioner, men då Region Dalarna, Region Gävleborg, Region Västmanland och Region Örebro län. Vem som kör vilket tåg, eller vem som äger det är med andra ord inte alltid het lätt att bena ut för en vanlig tågresenär. Det viktigaste är kanske att man kommer fram.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-03-16 13:42
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.