Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Nya restriktioner ska bromsa smittan

På grund av den mycket snabba smittspridningen införde regeringen, på Folkhälsomyndighetens inrådan, åter nya restriktioner i dag. Det var dagen före julafton man införde nya restriktioner förra gången.

Serveringsställen som har serveringstillstånd för alkohol ska också senast klockan 23. Det ska vara minst en meter mellan varje sällskap. Max åtta personer får sitta tillsammans i ett sällskap.

Vuxna personer uppmanas att begränsa sina kontakter inomhus.

Om arrangemang har fler än 20 deltagare ska alla ha en sittplats. Besökarna får komma i sällskap om maximalt åtta personer och varje sällskap måste hålla minst en meters avstånd.

 Vaccinationsbevis krävs för alla allmänna sammankomster med fler än 50 personer. Då utöver reglerna som gäller för tillställningar för fler än 20 besökare. Religiösa sammankomster undantas regeln om krav på sittplats.

På mässor med fler än 50 deltagare krävs sedan tidigare vaccinpass och det finns även krav på att ha minst 10 kvadratmeter per besökare.

Sedan tidigare finns en avrådan från att arrangera cuper och läger inomhus. Den förlängs med omprövning den 31 januari

Distansundervisning på universitet och högskolor ska användas delvis, för attm inska trängseln i lokalerna.

Sedan tidigare gäller följande restriktioner

Allmänna råd till hela befolkningen om att hålla avstånd och undvika trängsel.

Alla som kan arbeta hemifrån ska göra det, enligt myndigheternas rekommendationer. Bara de anställda som måste vara på plats ska vara de

På långväga kollektivtrafik ska alla resande vara sittande.

Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken, när det inte är möjligt att hålla avstånd.

På handelsplatser råder ett besökstak om minst 10 kvadratmeter per person. Det samma gäller platser för kultur och fritidsverksamheter. Undantagna är verksamheter som riktar sig enbart till barn och unga. 

I grundskola, övriga obligatoriska skolformer, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska åtgärder vidtas för att minska risken för trängsel och smittspridning

Folkhälsomyndigheten har också lämnat in en begäran till regeringen om följande åtgärder. Beslut om dessa restriktioner är att vänta.

 Man vill sänka deltagartaket till 20 personer i uthyrda lokaler för privata sammankomster.

Man vill införa ett deltagartak på maximalt 500 personer vid offentliga tillställningar och mässor inomhus. Deltagartaket ska gälla oavsett kontroll av vaccinbevis.

• Slopat krav på ett minst 48 timmar gammalt, negativt covidtest. Istället ska kravet på covidpass återinföras för alla inresande som är 18 år och äldre.

(HÖs)


 

Kommentera artikeln
Publicerad: 2022-01-10 17:16
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.