13 August 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Trappkväll Kvarntorp gav nya rekord

Oskar Andrén var nöjd efter sitt nya rekord i Kvarntorp. Foto: Anders BjörkOskar Andrén var nöjd efter sitt nya rekord i Kvarntorp. Foto: Anders Björk

Oskar Andrén sprang under fredagen tio varv i den beryktade Kvarntorpstrappan snabbare än någon annan tidigare gjort. Med stor marginal dessutom! 55 minuter och 50 sekunder är nya rekordtiden. Dessutom satte Josefine Tjernlund nytt rekord för damer.

​De var drygt 20 som deltog i fredagskvällens aktivitet. Det handlade om att avverka tio varv i Kvarntorpstrappan på snabbast möjliga tid. Ett varv innebär 427 trappsteg upp till toppen. Väl på toppen springer man en kortare slinga innan man springer ner igen i brant backe för att ta sig an nästa varv.

Slog tidigare rekord med två minuter

Ni är säkerligen många som känner till området och vet om hur jobbigt det är att bara ta sig upp för trappen en gång. Att då se utövare komma springande i full fart efter sju-åtta varv och sen studsa upp för trappstegen kändes speciellt.

Det tidigare rekordet för tio varv var på 57 minuter och 47 sekunder. Nu demolerades det med nästan två minuter när elitorienteraren Oskar Andrén gjorde en satsning.

- Vi startade alla samtidigt och Anton Hallor var först upp på toppen första varvet, men jag är väldigt stark att löpa nedför och gick om honom där och ledde sen till slutet, förklarar 25-årige Oskar efteråt.

Anton Hallor är en klubbkompis till Oskar i OK Tisaren och Anton var faktiskt den förste att gå under den magiska gränsen på en timme för några år sedan. Även Oskar har försökt tidigare i trappen, men inte varit i närheten av fredagens tid.

- Det var några år sedan jag senast var här, jag minns inte precis vad det blev för tid då, men jag har aldrig varit under timmen tidigare

“Drag med publik och musik”

Vädret var inte det bästa under kvällen. Likt de flesta dagar än så länge i juli regnade det och var kyligt. En riktig störtskur kom strax innan loppets start kl 18:30, det fortsatte regna även efter det, men som tur är inte lika intensivt.

- Jo, det regnade en del. men det gör inte så mycket. Visst det blev lite halare i trappen, men där går man ändå och tar två steg i taget. Inte ens vi klarar av att springa i den när det gäller så många varv, säger Oskar.

Oskar Andrén bor numer i Norge, men representerar fortfarande OK Tisaren i Sverige. Han tränar tio pass i veckan och gjorde under hösten 2019 debut i landslaget när han sprang världscuptävlingar i Kina. Därefter har covid-19 satt stopp för mer tävlande.

Josefin Tjernlund och Oskar Andrén slog båda rekord. Josefin Tjernlund och Oskar Andrén slog båda rekord.

​Även Josefin Tjernlund satte rekord för damer i trappen. 28-årige Josefin är orienterare även hon och har tävlat för OK Tisaren sedan 2016. Hennes rekordtid blev 68:42, det tidigare rekordet för damer slog hon med drygt fyra minuter.

- Det var första gången som jag gjorde tio varv här och det gick fortare än jag tänkte. Det var roligare än jag trodde också eftersom vi var ett gäng som sprang ihop och det var lite drag med publik på plats och musik, fastslår Josefin Tjernlund.

Arrangemanget var ett samarbete mellan Oskar Andrén och kumlingen Roberth Gyllberg.

Laddar spelare...
Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-07-11 12:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.