Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 April 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nya domar ska stoppa nattligt oväsen från bilar

Med nya domar hoppas polisen kunna ungdomar som för oväsen och spelar hög musk från sina bilar och a-traktorer. Foto: Lars Hedelin PolisenMed nya domar hoppas polisen kunna ungdomar som för oväsen och spelar hög musk från sina bilar och a-traktorer. Foto: Lars Hedelin Polisen

De flesta är glada förr att det nu är vår. Men förra våren tilltog problemen med hög musik och allmänt oväsen nattetid relaterat till den grupp polisen kallar motorburen ungdom. Inte sällan är A-traktorer inblandade. Polisen menar att nya domar nu gör att man tror sig kunna hantera problemen bättre denna sommar.

Ungdomar har i ett par fall nu dömts till böter. Frågan är dock om bötesbeloppen räcker för att avskräcka ungdomarna som väsnas.

Problemen med ungdomar i bilar och A-traktorer som förde oväsen nattetid blev en snackis både på sociala medier och i olika tidningar förra sommaren. I Askersunds kommun försökte man, efter åtskilliga klagomål från boende, komma åt problemen med en ändring i den lokala ordningsstadgan. Något Länsstyrelsen dock satte stopp för.

De motorburna ungdomarnas nattliga verksamheter i orterna runt om i Sydnärke relateras ofta också till övrig småkriminalitet, som skadegörelse och stölder.

Ser allvarligt på störningarna

– Vi ser allvarligt på de här störningarna, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i Bergslagen i ett pressmeddelande.

– Det är oerhört frustrerande för medborgare som – i bästa fall - får sin nattsömn, och i värsta fall, hela sin livssituation påverkad. Genom lagföring och samverkan kan och ska vi stävja problematiken, fortsätter han.

– Vilka åtgärder som är bäst varierar från fall till fall, fortsätter Patrik Vallin, brottsförebyggande samordnare i polisregion Bergslagen i samma pressmeddelande. När vi är på plats gör vi en bedömning av vad som är allvarligast eller mest ordningsstörande och jobbar för att åtgärda det som sticker ut mest.

I ett akut skede kan det. handla om att polisen avvisar eller avlägsnar personer från platsen eller att de upprättar anmälan om brott, till exempel förargelseväckande beteende eller onödig och störande körning. I nuläget kan även pandemilagen användas för att upplösa en folksamling.

Nya domar ska ge polisen verktyg

De domar polisen nu hoppas att man ska kunna luta sig mot i sommar handlar om ett fall i Skaraborgs tingsrätt och ett och ett i Mora tingsrätt.

I oktober förra året dömde tingsrätten i Skaraborg en 17-årig man till penningböter, 1500 kronor, för onödig och störande körning med motordrivet fordon vid bostadsbebyggelse. Han hade under två nätter framfört sitt fordon i närheten av bostadsbebyggelse och spelat hög musik.

Tingsrätten i Mora dömde, också i oktober, en 18-årig man till penningböter på 800 kronor, för förargelseväckande beteende. Han hade en natt fört oljud genom att, på allmän plats under färd, spela hög musik från den bil han framförde.

– I de här fallen har man kunnat visa att förarna haft möjlighet att sänka ljudet, men valt att låta bli, fortsätter Patrik Vallin. Även passagerare kan bli misstänkta och dömas för brott utifrån ett medgärningsmannaskap.

Utskick till A-traktorägare

I Dalarna har polisen provat att skicka ut brev till de som äger A-traktorer för att förtydliga vad man behöver tänka på för att använda sin A-traktor på ett trafiksäkert och lagligt sätt. De flesta breven adresserades till föräldrarna till de ungdomar som kör A-traktor. De står nämligen oftast som ägare till A-trakoterna.

– Efter utskicket har det varit ganska lugnt i det området vad gäller hög och störande musik och störande körning. Jag tror att många har fått klart för sig att polisen numera har de verktyg vi efterlyst, säger Anders Modén, på polisregion Bergslagen

Polisen poängterar också att inte alla ungdomar som kör A-traktor ställer till problem. Så här sa chefen för Polisen poängterar också att inte alla ungdomar som kör A-traktor, eller vanlig bil, ställer till problem. Så här sa chefen för trafikenheten inom polisen region Bergslagen, Leif Svensson i en tdigare intervju:

– Det är en bra hobby och och det är ofta betydligt trevligare att pendla till gymnasiet i en A-traktor än på moped, eller cykel. Motorintresset förenar ungdomar och leder ofta till positiva effekter, men det finns risker och problem.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-04-03 10:19
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.