29 November 2020
Tipsa: 073-094 57 58

Nya allmänna råd - undvik köpcentrum, affärer, gym och bibliotek

Nu blir det tillfälligt stopp för en rad aktiviteter i Örebro län för att begränsa, stoppa spridningen av Covid 19. Man ska inte besöka bibliotek, affärer, köpcentrum, gym, muséer, badhus bibliotek. Man ska inte heller ha fysisk kontakt med andra än sina anhöriga.

De senaste veckorna har utvecklingen av Coronapandemin gått åt fel håll i Örebro län. Med allt fler smittade. Sydnärkenytts område är inget undantag. Både Kumla och Hallsberg har många nya smittade. Det man numera kallar rött ljus i statistiken. Även antalet dödsfall relaterade till Covid 19 ökar nu, liksom antalet som vårdas på sjukhus.

Förra veckan infördes det man kallar lokala allmänna råd i bland annat Stockholms län, Västra Götalands län och Östergötlands län. I dag blev det Örebro läns tur. Råden innebär följande: Man ska inte besöka butiker, köpcentrum, museér, bibliotek, badhus eller gym mer än om det är absolut nödvändigt. Nödvändiga besök i till exempel livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

Däremot uppmanas invånarna att avstå från att delta i möten, konserter, idrottsträningar och matcher.

Stängning på vissa håll

Hur man agerat på råden varierar. I Östergötland har exempelvis kommunerna stängt badhus och bibliotek. I Stockholm och Göteborg verkar åtminstone vissa vara öppna. Det är alltså inte så att det måste stängas, men vi bör inte gå dit, mer än för nödvändiga inköp. Vad det innebär blir lite av en tolkningsfråga.

Man ska undvika all fysisk kontakt med andra än sina anhöriga. Nödvändig fysisk kontakt, exmempelvis inom sjukvården, är tillåten, och nödvändig.

De lokala allmänna råden kommer också innebära en återgång till regeln att man får ha max 50 personer på publika arrangemang. De skärpta allmänna råden gäller tidsbegränsat, i en månad, med möjlighet till förlängning.

“Vi måste hjälpas åt”

Både statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren inskärpte att vi måste hjälpas åt, ta ansvar. Kan man ska man jobba hemifrån. Undvik kollektivtrafik om det är trångt.

– Det här var vardag för våra äldre i över ett halvår. Nu är det vi andra som måste ta ansvar, och hålla sig hemma, sa Lena Hallengren.

Det blev också en ny begränsningsregel för sällskap på restauranger och caféer. Max åtta personer får sitta tillsammans.

– Är man fler får man dela på sig, fortsatte Hallengren.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2020-11-03 14:15
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.