28 Maj 2020
Tipsa: 073-094 57 58

51:an-loppet fick knallhårt slut

På 51:ans nya asfalt och fem kilometer kvar till mål. Foto: Lars Litzén På 51:ans nya asfalt och fem kilometer kvar till mål. Foto: Lars Litzén

51:an-loppet på söndagen på den nya breda vägen förbi Pålsboda avslutades med en riktig knall. Åskregnet spolade nästan bort löparna som inte hade nått målet vid Kvarntorpshögens skidbacke.

Laddar spelare...

Loppet, som arrangerades av Kumla Skidförening, Pålsboda GoIF och Svennevads IF, var en unik chans att springa på 13,4 km nylagd asfalt för de självplågare som startade i Svennevad medan de måttligare startade i Åkerby med fem km till mål.

Dit hörde Jonas Danielsson, Trafikverkets projektledare för vägbygget, som ändå tyckte loppet hade varit jobbigt.

- Det var för varmt och jag springer hellre på stigar. Det här med asfalt är inget för mig, lite väl rakt, säger mannen som ansvarat för att 51:an blivit uträtad för 260 miljoner. Inklusive den faunabro för 20 miljoner som ska ge djuren en chans att korsa vägen.

Jonas Danielssson och Linnea Glad, projektingenjör, sprang med den äran 5 km för Trafikverket på den nya vägen.

Att utbyggnaden inte sträcker sig förbi Svennevad beklagar Jonas Danielsson.

- Jag hade gärna byggt vidare men vi har helt enkelt inga pengar för det. 

Fortsättningen för 51:an från Kvarntorpskorset till Almbro är han inte inblandad i utan kommer istället ägna krafter åt bland annat Rv 50 förbi Nydalen. 

Dödolyckor på gamla vägen

Den gamla kurviga sträckan mellan Kävestakorset och Pålsboda, som orsakat så många avåkningar och flera dödsolyckor, blir lugna gatan från 24 oktober då den nya vägen öppnar för trafik.

Macken vid Kävesta tappar förstås underlag och ännu mer kommer det märkas i Pålsboda när bilarna rundar orten.

Men det var inget att fundera djupare på denna söndag kl 11 då starten gick. Från Åkerby gav sig 5-kilometersgänget iväg och 35 minuter senare dök de första löparna som startat i Svennevad upp.

- Vatten, saft! ropade funktionärerna från Pålsboda GoIF i den tryckande hettan.

Gänget från Pålsboda GoIF servade med vätska och glada tillrop för svettiga skubbare.
Fakta om 51:ans nya utbyggnad
Vatten över huvudet

De första stannade inte alls för att fylla på vätska (/de verkade komma från Örebro) men efterföljande tog girigt emot påfyllning och hällde vatten över skallen.

Några Kumlaprofiler segade sig förbi: Lasse Eskelinen tätt följd av guldsmeden Calle Liljeberg, den gänglige Rolf Östman och Tomas Borg med svetten pärlande i ansiktet.

Det började stånkas och stönas i de spridda flockarna. I fonden från fd Sakab invid den ruvande Kvarntorpshögen steg vit rök medan löparna kämpade vidare på det svarta asfaltsbandet.

Sista delen av loppet gick från Kvarntorpskorset, där vägutbyggnaden slutar, in mot Högen och Kumla Skidförenings klubblokal där det rådde publiktryck med entusiastisk speaker.

Tills blixtar for över himlavalvet, åskan knallade och skyarna tömdes i ett hällregn. 

"Kul samarbete"

Lasse Höög hos Kumla Skidförening var ändå nöjd:

- Det var jättelyckat men lite otur med regnet för dom som var ute längst.

Det var första och sista gången med ett lopp på 51:an...

- Ja, men vi kan kanske hitta på nått nytt tillsammans med Pålsboda GoIF och Svennevads IF, det var ett kul samarbete.

Klicka här för att skriva en kommentar till artikeln
Publicerad: 2019-09-01 15:02
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.