Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

BB i Karlskoga kan öppnas tidigast 2029

Tidigast år 2029 beräknas förlossningen i Karlskoga kunna öppnas åter.

Detta kräver att bland annat att bemanning kan lösas, meddelar Region Örebro län.

Vid dagens sammanträde i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län hade man uppe frågan om BB - och detta berör även boende i Sydnärke.

-  Med utgångspunkt i hälso- och sjukvårdsdirektörens uppdaterade plan för att återöppna förlossningen i Karlskoga påbörjar vi nu ett långsiktigt arbete för att stärka förlossningsvården och vården av svårt sjuka nyfödda barn i Region Örebro län, säger i ett pressmeddelande Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Ge nyfödda akut vård

För att återöppna förlossningen i Karlskoga krävs att Region Örebro län kan upprätthålla en patientsäker vård av akut sjuka nyfödda barn. Det måste till exempel finnas ett team på Karlskoga lasarett som kan ge akut vård till ett nyfött barn och att det i länet finns en beredskap för transporter av de svårast akut sjuka nyfödda barnen.

Barnläkarjourlinje

För att säkerställa detta krävs bland annat en barnläkarjourlinje och en gynekologjourlinje som båda är knutna till Karlskoga lasarett, fler barnmorskor och sjuksköterskor, ett kontinuerligt utbildningsprogram och ett neonatalt transportteam.

Enligt regionen så visar planen vilka förutsättningar som krävs för att åter öppna i Karlskoga, och en tidsplan för genomförandet. 

Lång och svår väg

- Det är en längre och svårare väg än vi hade önskat oss. Men det är just nu den enda möjliga vägen för att vi ska kunna garantera att alla barn som föds i Region Örebro län får tillgång till vård utifrån behov, oavsett vilken förlossningsavdelning som mamman har vänt sig till, säger Karin Sundin.

Bedömningen som hälso- och sjukvårdsdirektören gör är att förlossningen i Karlskoga kan återöppnas tidigast 2029. Detta under förutsättning att de bemanningsåtgärderna som föreslås i planen blir verklighet. (LGM)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-29 16:31
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.