Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
28 January 2021
Tipsa: 073-094 57 58

Nu stiger arbetslösheten

Nu stiger arbetslösheten inte helt oväntat i Sydnärkekommunerna. Det är Newsworthy som sållat ut statistik ur Arbetsförmedlingens senaste rapport. Corona har påverkat, men nedgången i konjunktur, ökningen av antalet arbetslösa, började innan pandemin.

I Hallsbergs stiger arbetslösheten för sjunde månaden i rad. Arbetsklösheten i Hallsberg ligger nu på 8,6 procent. Det är en ökning med 1,5 procent jämfört med samma period i fjol, maj månad. Tittar man på en kurva ser man att Corona påverkat, men kan kanske inte så mycket än så länge. Kurvan går uppåt ungefär på samma sätt som den gjorde innan pandemin.

Även i Askersund stiger arbetslösheten, även om den där är betydligt lägre, 5,6 procent. Ökningen från i fjol är 0,9 procent. I Laxå ligger arbetslösheten på 8,3 procent. Men ökningstakten är blygsam, 0,2 procent jämfört med maj i fjol.

Stor ökning i Lekeberg

I Kumla ligger arbetslösheten på 6,7 procent. Den högsta siffran på fem år. Det är också en stor ökning, 1,9 procent sedan samma period förra året. Lägst arbetslöshet i Sydnärke har Lekebergs kommun, 4,9 procent. Men där finns en snabb ökning, 1,5 procent.

Tittar man på landet och länet i stort ökar arbetslöheten rejält i hela landet, det finns bara fem kommuner med minskande arbetslöshet, fyra av dem i norra Sverige, den femte i Småland.

Arbetslösheten i länet ligger nu på 8,9 procent och ökar. Men den är fortfarande inte uppe på samma nivå som 2010, då vi hade den högsta arbetslösheten under 2000-talet, 11 procent.

Snabbast ökar arbetslösheten i Hällefors, 3,1 procent upp sedan förra året. Där finns också länets högsta arbetslöshet, 13,1 procent.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2020-06-11 11:00
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.