Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nu återgår livet till det normala - men oro finns för ny pandemi

Karolin Löfstedt är bibliotekarie på Kumla bibliotek. Foto: LG MånzonKarolin Löfstedt är bibliotekarie på Kumla bibliotek. Foto: LG Månzon

På Kumla bibliotek har man fortfarande det där plexiglaset kvar vid receptionen. Det tippas bli kvar ytterligare en tid, trots att restriktionerna kring Coronaviruset nu släpper. Annars återgår livet till det normala igen.

Trots att smittspridningen av Covid-19 åter tagit fart under de senaste veckorna upphör de flesta av de kvarvarande restriktionerna i dag. Bland annat alla restriktioner om folksamlingar och reglerna för serveringsställen. Rekommendationen att  jobba hemifrån tas också bort.

- Det är känns bra att det blir en återgång, men samtidigt är man väl lite orolig för om det tar fart igen, säger Karolin Löfstedt som är bibliotekarie på Kumla bibliotek. På skämt säger hon att vi får hoppas på att högre makter har rätt om att allt kommer gå så bra som möjligt.

-Folkhälsomyndigheten, alltså … 

Karolin har fortfarande ett plexiglas framför sig i receptionen. Det kommer förmodligen att sitta kvar ett tag till. 

- Men vi har plockat fram mer möbler nu när det blir fler besökare.

Fortsatt försiktig

Lite försiktig kommer hon att vara ett tag till.

 - Om jag kommer att handhälsa? Det beror lite på om någon sträcker fram en hand.

Jimmy Blomkvist. Jimmy Blomkvist.
Marie Wallgren. Marie Wallgren.

En snabb koll på stan denna regniga förmiddag visar att fler kommer att vara lite försiktiga framöver. 

- Frågar du mig så kommer pandemin att få fäste igen nu när allt släpps på, det är jag ganska övertygad om, säger Kumlabon Jimmy Blomkvist.

Vaccin på rekordtid

Han menar att vaccinen tagits fram på rekordtid, och att det inte hunnit utvärderats ordentligt. 

- Och vi ser ju på tv att kurvan pekar uppåt. Jag är lite oroad, ja,

Marie Wallgren som vi träffar på stan, är ytterligare en som är en aning oroad. 

- Samtidigt måste det ju släppas på någon gång, men för min del kommer jag att fortsätta vara försiktig. Men det positiva är ju att man nu kan umgås med varandra på ett annat sätt, alla har ju varit så rädda under pandemin. Och för de som tycker om att gå ut och dansa är det ju bra, säger Marie, som själv är dansant.

Läget ser betydligt bättre ut

Skälet till att man nu, helt enligt plan, går vidare med att lyfta restriktioner är vaccinationsläget. Det faktum att en stor del av befolkningen nu är vaccinerad gör att läget nu ser betydligt bättre ut. Risken att smittas och bli allvarligt sjuk i Covid-19 är betydligt mindre när man är vaccinerad.

Strax över 79 procent av befolkningen i Örebro län har fått två vaccindoser. 82,5 procent har fått en dos.

Här om dagen sa socialminister Lena Hallengren att man, som vaccinerad nu kan leva i stort sett som vanligt, medan de som är ovaccinerade fortfarande måste följa de rekommendationer som funnits för hela befolkningen fram till i dag.

Skillnad mot i våras

Det är också viktigt att poängtera att även om smittspridningen helt väntat ökat lite under hösten är läget betydligt bättre än det var exempelvis under våren.

Både från Folkhälsomyndigheten och regeringen är budskapet att det absolut viktigaste man kan göra just nu för att bidra till att läget fortsätter förbättras är att vaccinera sig, om man inte gjort det redan.

Följande restriktioner försvinner från och med i dag:

Deltagare taken för privata sammankomster, exempelvis i en hyrd lokal, bröllop, födelsedagar och liknande  tas bort

Max antal deltagare på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas också bort. Det blir exempelvis fritt fram för publik på idrottsarrangemang, konserter och liknande.

Jobba hemifrån 

Kvarvarande restriktioner på serveringsställen tas bort. Det vill säga storleken på sällskap vid bord, avstånd mellan sällskap och liknande

Även Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemma tas bort. Det ska bli en successiv återgång till det normala igen. Självklart är det inget som förbjuder folk att arbeta hemifrån eller att ha möten på distans om arbetsgivaren vill det.

Stanna hemma vid sjukdom

De restriktioner som återstår är att man ska stanna hemma när man är sjuk, hålla avstånd och ha god handhygien. Dessa råd kan komma att ligga kvar länge. Kanske kommer de bli en rimlig del av vår vardag.

Folkhälsomyndigheten har ansett att man kan komma att behöva regler för vaccination när det gäller större sammankomster. Där finns dock än så länge inga färdiga förslag.

För många har restriktionerna kommit att bli en så självklar del av vardagen att det kanske kommer dröja innan samhället återgår till något som är precis som innan pandemin.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-09-29 12:10
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.