Gå till innehåll
Sydnärke / Utryckning
Slängt sopor, inklusive kartonger, påsar och diverse avfall, ligger utspridda på marken nära ett litet träd i ett skogsområde.

Kommuner ska få ersättning för skräpstädningskostnader. Foto: Anders Björk

Nu ska kommunerna få betalt för skräpstädning

Publicerad: 24 March 2025 15:42

Kommuner lägger årligen en hel del pengar på att hantera nedskräpning. Totalt över en halv miljard i landet enligt Håll Sverige rent.
Nu kommer kommunerna delvis få betalt för kostnaderna, som rapporteras in i efterhand. Det är producenterna för vissa engångsplastprodukter som sedan ska stå för notan.

Det hela handlar om en ny EU-förordning som bygger på principen att förorenaren betalar, i det här fallet den som producerar det som blir skräp.
Hur mycket en producent får betala beror på hur vanligt deras plastföremål är som skräp. Exempelvis får producenter av cigarettfimpar stå för en större andel av kostnaden. 
För att få reda på hur mycket pengar som ska betalas ut ska kommunerna rapportera in vad kostnaderna för nedskräpning uppgår till.  De är bara kostnader för  städning av skräp som hamnar fel, exempelvis på marken, ska räknas in. Kostnader för att exempelvis tömma soptunnor får inte räknas. Rapporteringen sker till Naturvårdsverket. De kan ge kommuner vite om de inte rapporterar, före 31 mars varje år.

Varierar stort

Inrapporteringen av nedskräpningskostnader, skräpmätning, verkar dock variera en del mellan kommuner, även om man räknar med befolkningens storlek. En del kommuner har till och med rapporterad 0 kronor i kostnader för nedskräpning
– De verkliga kostnaderna för nedskräpning är sannolikt betydligt högre än vad som rapporterades in förra året. När systemet blir mer etablerat och beräkningarna i kommunerna  mer enhetliga hoppas vi få en tydligare bild av vad nedskräpningen faktiskt kostar samhället, skriver Johanna Ragnartz, VD på stiftelsen ”Håll Sverige rent”, som arbetar mot nedskräpning, i ett pressmeddelande.

“Bättre med inget skräp alls”

Kostnaderna för städningen i kommunerna ska  fördelas på olika producenter av engångsprodukter enligt en särskild modell.
– Vi ser positivt på den nya modellen där producenter också tar ansvar för skräpet, men det är viktigt att komma ihåg att oavsett vem som betalar är städning bara en reaktiv åtgärd. För att verkligen minska nedskräpningen behövs också långsiktig finansiering av förebyggande insatser – så att skräpet aldrig uppstår från första början, fortsätter Johanna Ragnartz i pressmeddelandet.
 

Vad har då Sydnärkekommunerna rapporterat för nedskräpningskostnader för 2024? Håll Sverige rent har gjort en sammanställning.
 

Askersunds kommun:  93 800 kronor.

Hallsbergs kommun:  123 800 kronor.

Kumla kommun:  701 300 kronor.

Laxå kommun:  334 000 kronor.

Lekebergs kommun:  252 511 kronor.

Fakta från Naturvårdsverket och “Håll Sverige rent”.

Annons

Nyheter