Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
20 October 2021
Tipsa: 073-629 83 19

Nu ökar smittan igen

Vi har fortfarande låg smittspridning av Covid 19 i Örebro län. Men under vecka 29 ökade antalet smittade något. Det är första gången på mer än två månader. Allt fler smittas i samband med utlandsresor. Det är unga vuxna som nu smittas.

Under förra veckan analyserades cirka 2150 prover för covid-19, vilket är något fler jämfört med veckan innan. Andelen positiva prover ligger kring 2,6 procent. Det är unga som nu smittas. Flest i gruppen 20-29 år

–  Vi har fortfarande en låg smittspridning av covid-19 i Örebro län, men vi ser att allt fler smittas utomlands i samband med semesterresor. I huvudsak är det ovaccinerade personer i 20-30-årsåldern som smittas på populära turistorter, till exempel i Spanien, säger biträdande smittskyddsläkare Lisa Vennberg i ett pressmeddelande.

Festande en riskfaktor

Hon fortsätter:

– Festande och nattklubbsliv är en riskfaktor för smitta. Umgås i en mindre krets på resmålet och håll avstånd till andra. Testa dig för covid-19 efter hemkomst, enligt de rekommendationer som finns. Var uppmärksam på symtom första veckan efter en utlandsresa och kom ihåg att även du som är vaccinerad ska stanna hemma och provta dig vid symtom på covid-19.

Region Örebro län vaccinerar nu alla personer födda 2003 eller tidigare. Tillgången till vaccin är enligt regione fortsatt bra och vaccinationen går framåt i god takt. Det är nu drygt 78 procent av länsinvånarna som fått en första dos och 55 procent är fullvaccinerade. 

– Befolkningen har god vaccinationsvilja i stort, men de yngre i åldersgruppen 18-29 år måste hänga på för det är där smittspridningen nu sker. Regionen jobbar också med uppsökande kontakter i samverkan för att nå ut i utsatta områden och ser att det ger resultat med bättre vaccinationstäckning, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinsamordnare. (HÖs)

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-07-27 14:43
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Föreningen Kanal Regional:Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Vi finns på webben, som papperstidning, sänder lokal-tv och producerar närradio. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakt:Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Lars Litzén, ansvarig utgivare: 073 - 094 57 58, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.