Hoppa till huvudinnehåll Hoppa till senaste nytt Hoppa till ortsmeny Hoppa till sektionsmeny Hoppa till informationsmeny
Logotyp Sydnärkenytt
18 January 2022
Tipsa: 073-629 83 19

Nu kommer
restriktionerna tillbaka igen

Det faktum att smittspridningen nu ökar snabbt igen fick igår regeringen, på Folkhälsomyndighetens begäran, att åter tillkännage restriktioner, eller rekommendationer som man säger på myndighetsspråk. Vi känner igen åtgärderna från tidigare under pandemin.

Vi har tidigare berättat att smittan nu tar fart igen. Det har gjort att man nu åter inför restriktioner. Som tidigare talas det om rekommendationer. Man får nog betrakta det som ett slags myndighetsspråk för regler som vi förväntas följa så gott det går. I en tidigare artikel där vi intervjuade Åsa Holmér, som är terminolog, sa hon ungfär så här:

– Man ska inte jämföra rekommendationer från myndigheter med när exempelvis en vän rekommenderar en TV-serie på Netflix. Rekommendationerna kring pandemin är regler man tagit fram för att vi ska kunna följa smittskyddslagen. Man kan inte bli lagförd om man bryter mot en rekommendation. Det kan man däremot bli om man bryter mot smittskydslagen.

Ett skäl till att man pratar om rekommendationer är hur landet är organiserat. Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten kan inte stifta lagar. Dert kan bara riksdagen. Det myndigheten kan göra är att rekommenderas oss att följa regler, för att följa lagen.

Hemmajobb igen

Det här är de åtgärder som träder i kraft redan i morgon, det vill säga den 23 december.

Alla som kan bör jobba hemifrån.

Alla bör undvika miljöer med trängsel. 

Krav på 10 kvadratmeter per person på mässor, handelsplatser samt platser för kultur- och fritidsverksamheter gäller. Bland annat gäller det butiker.

Bara sittande gäster tillåts på serveringsställen och avstånd mellan olika sällskap krävs. Det innebär att krögare åter får möblera om bland borden.

Smittskyddsåtgärder rekommenderas inom vuxenutbildning, men undervisning på plats är fortsatt huvudregeln.

Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar får man bara sittande gäster om antalet deltagare överstiger 20 personer. Det gäller oavsett vaccinationsbevis.

Utan vaccinationsbevis är kravet avstånd mellan sällskap och ett maxantal på 500 gäster. Vid tillställningar med fler än 500 deltagare krävs vaccinationsbevis samt en maxstorlek på 8 personer per sällskap.

Folkhälsomyndigheten har även skickat ut en begäran till regeringen med nedanstående krav. Dessa restriktioner kräver dock lite längre tid att genomföras. Det kan dock bli av redan på julafton.

Obligatorisk platsbokning för vissa tåg och bussar.

Maxtak på 50 deltagare i lokaler och vid privata sammankomster.

Krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige. Kravet gäller från 12 års ålder.

Inget festande

På presskonferensen igår sa Statsminister Magdalena Andersson att restriktionerna innebär att det tyvärr inte blir något nattklubbsfestande på nyårsafton eller hemvändarkvällarna under julen.

Julhandeln är kanske i stort sett avklarad. Men man kan räkna med begränsningar för att förebygga trängsel under mellandagsrean. Regeringen avråder också från deltagande i olika cuper och läger inomhus fram till den 16 januari. Det gäller även barn.

Redan tidigare har man slopat karensdagen för att man ska förlora mindre på att vara hemma om man upplever symtom. Det är dock ingen hel ersättning för utebliven inkomst. Man får ett schablonbelopp som man kan ansöka om i efterhand.

Folkhälsomyndigheten arbetar ju med olika scenarior. Man tror att toppen i smittspridningen kommer inträffa i mitten av januari, men poängterar att vi kommer få leva med pandemin under lång tid.

Kommentera artikeln
Publicerad: 2021-12-22 7:21
ANSVARIG UTGIVARE: LARS LITZÉN Sydnärkenytt och Kumlanytt ges ut av föreningen Kanal Regional. Sedan 2007 har Kumlanytt levererat nyheter till Kumlas medborgare. 2012-2013 startade vi nyhetssidor även i Hallsberg, Askersund och Lekeberg. Kontakta redaktionen för tips och synpunkter. Henrik Östensson, redaktör: 073-629 83 19, redaktion@kumlanytt.se Post och besöksadress: Västra Drottninggatan 11, 692 33 Kumla.